“İşsizlik Fonunda Toplanan Paralar Nerelere Kullanılıyor?”

0
70

CHP’li Vekil Dudu, İşsizlik Fonundaki Paraların Akıbetini Bakan Çelik’e Sordu…

İşsizlik fonundaki paraların nerelere kullanıldığı konusunu meclise taşıyan CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, meclise, konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplanmasını istediği soru önergesi sundu.

AKP’nin her kaynağı bir rant kapısı gibi değerlendirdiğine dikkat çeken CHP’li vekil Dudu; “İşsizlik Fonundaki paraların da amacı dışında kullanıldığı açık bir gerçek. Bu fonun gelirlerinin nerelere gittiğini herkesin bilmesi gerekiyor. AKP Hükümeti ellerine geçen her fırsatı yandaşlarına çıkar sağlamak adına kullanıyor. İşsiz kalanlarının geçimlerini temin etmek amacıyla kurulan “İşsizlik Fonu” da bu kaynaklardan birisidir. Son üç yıldır bu fonda biriken paraların dörtte üçü GAP kapsamındaki yatırımlara öncelik verilmesi kaydıyla, genel bütçeye gelir olarak kaydedildi. Genel Bütçeye gelir olarak kaydedilen bu paraların miktarı ve nerelere harcandığını kimse bilmiyor. Kamuoyundan İşsizlik Fonunda biriken paraların yandaşlara rant sağlanması amacıyla kullanıldığı yolunda sürekli bilgiler geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı bu konuda açıklama yapmalıdır. İşsizlik Fonu gelirleri ile ilgili olumlu düşünecek hiçbir işareti bu güne kadar alamadım. Açıkça bu fonun gelirlerinin akıbetinden endişe duyuyorum” dedi.

Cevap İstenen Sorular!

CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, konu ile ilgili meclise sunduğu önergesinde Bakan Çelik’e şu soruları yöneltti; “1-İşsizlik Sigortası Fonunda,  kurulduğu günden beri toplanan para miktarı ne kadardır? 2-Kurulduğu tarihten beri,  fona kaç kişi başvurmuştur? 3-Bu kişilerden kaçı hak sahibi olarak belirlenmiştir? 4-Fonda toplanan paranın ne kadar bir bölümü, hangi yıllarda hak sahiplerine dağıtılmıştır? 5-Fonun mevcut parasının kullanıldığı kalemler nelerdir? 6-İşsizlere aktarılan paranın dışında, yatırımlara aktarılan paranın, İşsizlik Sigortası Fonu’nun çalışmalarına ve sistemine ne gibi faydaları olması beklenmektedir? Şimdiye kadar hangi katkısı olmuştur? 7-2009 ve 2010 yıllarında işsizlik Sigortası Fonu’nun nema gelirlerinin dörtte üçü “GAP kapsamındaki yatırımlara öncelik verilmesi kaydıyla” bütçeye gelir olarak aktarılmaya başlanmıştı. 2009-2010-2011 yıllarında GAP yatırımlarına aktarılan para miktarı ne kadardır? 8-Para aktarılan yatırımların durumu nedir? 9-Yatırım teşviki olarak kullanılmak üzere bütçeye kaydırılan bu parayla, işsiz kalan işçiler mi, işverenler, patronlar mı desteklenmektedir? 10-Fonda biriken para miktarı değerlendirildiğinde, işsizlik ödeneklerinin arttırılması ile ilgili yapılmakta olan çalışma mevcut mudur? 11-İşsizlerin fondan yararlanmasının kolaylaştırılması için planlanmış çalışmalarınız mevcut mudur?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here