İskenderun Ortodoks Kilisesinde Hüzünlü ‘Kutsal Perşembe’ Ayini

0
319

Pazar günü Ortodoks cemaati tarafından kutlanacak olan Paskalya Bayramı öncesi, İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesinde ‘Kutsal Perşembe’ ayini düzenlendi. Hüznün egemen olduğu ayinde Mesih İsa’nın, Havarileri ile yediği ‘Son Akşam Yemeği’ anılırken, tutuklanarak işkence görmesi ve haçını taşıyarak Golgota Tepesine kadar yürümesi temsili olarak gerçekleştirildi.

Kutsal Perşembe Ayinini Kilise Pederi Dimitri Yıldırım yönetti. Ayinde bir de vaaz veren Peder Yıldırım, Mesih İsa’nın çektiği ıstırapları anlatırken, Rabbin bedeni ve kanını temsil eden Efkaristiya’nın anlamına değindi. Komünyon’un sevgi, birliktelik ve paylaşmak olduğunu da kaydeden Peder Yıldırım; “Bizim paylaştığımız bu ekmek İsa’nın bedeni, bizler için büyük kardeşlik anlamını ifade etmektedir” diye konuştu.

İncil’den bölümlerin okunması devam ederken 6’cı İncil parçasının okunmasının ardından kilisedeki ışıklar kapatıldı ve Kilise Pederi Dimitri Yıldırım haçı sırtına alarak kilise içerisinde ilahiler eşliğinde üç tur attı. İsa Mesih’in de haçını alarak Golgota Tepesine kadar yürümesinin temsil edilmesi sonrası, kutsal haç kilisenin ortasına kondu ve cemaat üyeleri de haçı öperek bağlılıklarını ve saygılarını gösterdiler.

İncil’den 12 parçanın okunduğu ayinde, cemaat üyeleri de, her İncil bölümü okunurken, ellerindeki iplere birer düğüm attılar. Ayin sonunda 12 düğüme ulaşan bu ipler de bolluk ve bereket getirmesi yemenisi ile imanlılar tarafından yıl boyunca saklanır. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here