İskenderun Mezbahanesinden Şikâyet Var! Sn. Doç. Dr. Lütfü Savaş Ne Der?

0
173

Mete Aslan döneminde Belen ilçesi Müftüler mıntıkasına şaşalı şekilde açılışı yapılan İskenderun Mezbahanesi (hayvan kesim yeri), tüm Hatay ili genelinde o günler nede çok ses getirmişti. Her yönüyle insan sağlığı ön planda düşünülerek yapımı gerçekleştirilen hayvan kesim yeri için bu günlerde ise vatandaşlardan şikâyet var.

Hatay Büyükşehir Belediyesi uhdesine giren tesis için bugünlerde söylenecek çok söz var. Belediyenin özelleştirerek ihaleye verdiği yüklenici firma tarafından çoğu hijyenik kurallara uyulmadığı belirtiliyor. Hayvanların kesimi ve kesim sonrası işlemler kontrol altına alınmadığından, kasap mesleği yapan esnafları, dolaylı olarak da vatandaşları tedirgin ediyor. Kesimleri tamamlanan büyük ve küçükbaş hayvanların, tüketim yerlerine nakliyesini gerçekleştiren araçlar ise tam manasıyla sıkıntılı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkililerin ilgi ve alakasında olması gereken hal tutum ve denetimleme mekanizması görülüyor ki tam manasıyla görevlerini yerine getiremiyor. Bir zamanlar Karaağaç Belediyesi tarafından yaptırılan ufak ama her yönüyle vatandaşlardan olumlu izlenimler alan Karaağaç hayvan kesim yeri şu günlerde aranılır hala gelmişse, görünmeyen ve denetlenmeyen modern denilen hayvan kesim yerini siz düşünün.

Anguslarla zaten gündemdeyiz. Üstüne üstlük birde bu hayvan kesim yeri bizleri böylesine yoracaksa söylenecek söz bulamıyorum. Hatay Büyükşehir Belediyesi bu yeri denetlemiyorsa şayet, bu işe çok hızlı şekilde İskenderun Kasaplar Odası el atmalı, denetleme görevini tam manasıyla yerine getirmeli. Şikâyetlerin nasıl ve ne şekilde oluştuğunu anlamak için en güzel çare yerinde yapılan denetimlerdir.

İlgili resim

Başbakanlık Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yayınladığı tamim ve talimatlarının resmi gazetede yayınlanan tebliğlerin, İskenderun Mezbahanesine uygunluğu, yerinde uygulanıyor mu uygulanmıyor mu? Uygulanıyorsa kriterler neye göre ayarlanıyor. Et kesim esnasında hijyenik ortamlar yetkili veteriner veya konusunda uzman yetkililer tarafından yerinde kontrol altında tutulmalı. İnsan sağlığını etkileyecek her türlü yapılandırmalardan kaçınmalı. Hayvan kesim yerinin genelde denetim altında tutulması gerekir. Özellikle kesim atıkları bertaraf edilirken hijyenik kurallar uygulanmalı. Kesim sonucu mühürlenen hayvan etleri tüketiciye dağıtılırken, tüketici o etleri tüketirken güven altında olduğunu bilmeli.

Dini koşullar uygulanıyor mu ve hayvana eziyet edilmeden kesimler tebligatlara uygun yapılıyor mu? İskenderun gibi hızla büyüyen ve çevresinin özellikle et ve et ürünlerinin çok fazlaca tüketildiği bir yerde kesilen etlerin nasıl ve ne şekilde olduğunu dile getiren bir kasap esnafının sözleri beni bayağı etkiledi. Sözleri yalın olmaktan öte gerçekleri dile getiriyordu.

“…Bu memlekette yaşayan insanların nasıl bir kesim sonrası yedikleri etleri bilmeleri doğal olarak hakları…” derken düşünmemek elde değil.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın çok sevdiğim kişiliğe sahip olduğunu biliyorum. Mezbahane için ne yapacağı veya nasıl bir yol izleyeceğini bilmiyorum. Ortada bir gerçek var o gerçek ise İskenderun Mezbahanesinin son durumuyla ilgili gelinecek atılımını bende merak ediyorum.

İskenderun mezbahaneye en yakın yerde. İskenderun Kasaplar Odası da gerekli yükümlüğe sahip resmi bir oda. Onların da bu konuda gerekli çalışmaları yapması gerek. İnsanların en güzel hallerinden birisi yaptığı yemek ve yemek içerisine koyduğu hayvansal gıdalardır. Kuşku ve şüphe uyandıran bir çağrışım geliyorsa o çağrının gerçek olup olmadığı araştırılmalı. Yapılanmalar içerisinde sıkıntılı bir durum oluşuyorsa gerekli önlemler alınmalı. Arzumuz sıhhat içeren hijyenik bir ortamda kesimi yapılan hayvanların bizlere gelene kadar kat ettikleri yolu bilmektir. Bu biz vatandaşların hakkıdır.