İskenderun Katedralindeki Kutsal Cuma Ayininde ‘Hüzün’ Hâkimdi!

0
309

İskenderun Müjdeleme Latin Katolik Kilisesinde, Paskalya Bayramı öncesinde, Mesih İsa’nın zulüm görüp çarmıha gerilerek ölümünün anıldığı “Kutsal Cuma” ayini düzenlendi. Ayinde pederler ve cemaat üyeleri, haçın önünde diz çökerek O’na olan bağlılıklarını gösterdiler.

Kilise Pederi Lucian Abalintoaiei’nin yönettiği ayin; Peder Abalintoaiei ve Peder Julius Ohanele’nin Altar’ın önünde yüzüstü yatarak, yasını göstermeleriyle başladı. Bir süre bu şekilde kalan pederler, cemaatin sessiz dualarının ardından ayağa kalkarak ayine başladı.

Mesih İsa’nın yakalanıp ölmesine kadar yaşadığı ıstırap, Yahuda İncilinden bölümlerle okundu. Kutsal İncil’deki; “İsa ‘Her Şey Tamamlandı’ dedi ve başını öne eğerek ruhunu teslim etti” bölümünün okunmasının ardından hem pederler hem de tüm cemaat üyeleri diz çökerek İsa’nın acısını paylaştı.

Büyük bir hüznün hâkim olduğu ayin sırasında verilen vaazda İsa’nın çektiği acı ve şiddetten söz edilirken, “Haç omuzlarda taşınmak içindir, kılıç olarak kullanmak için değil” denildi. Ayin sonunda cemaat üyeleri haçı öperek uzun süre sessizce dualar ettiler. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

 

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here