İskenderun Balıkçı Barınağı, Dünü ve Bugünü

0
85

İskenderun’un en güzel köşesinde yer alan, tarihi olduğu kadar yeni tarihimizde de kendini gösteren balıkçı barınağının, geçmiş tarihini biraz incelediğimiz zaman karşımıza; meşhur buz fabrikası, yani eski adıyla Et ve Balık Kurumu’nun hemen karşısında yer alan, balıkçıların teknelerini kıyıya çektikleri ve koruma altına aldıkları yer çıkar.

Salaş bir yerdi. Çay ve Numune Mahallelerinin atık pis sularının denize döküldüğü mezbelelik alana, zaman içerisinde şehrin büyümesine paralel şekilde, zamanına uygun modern sayılabilecek balıkçı barınağı yapıldı. İskenderun’un alt yapısı tamamlandığında ise barınağa akan atık su, merkezi arıtma sistemine bağlandı. Gerçi ne kadar bağlanırsa bağlansın, hala barınağın kenar şeridinden arıtılmış atıklar eskiye nazaran az bir kokuyla denize pompalanmakta.

Yapılan barınak, geçimini balıkçılıkla karşılayanların yanı sıra amatör tekneleriyle günün belirli zamanlarında denize açılan vatandaşların, evlerinin balık ihtiyacını karşılamak adına yeterliydi. İskenderun Yelken Kulübünden başlayan sahil şeridi, yeni yapılan lunapark sınırına kadar, her dönemin belediye başkanları ve kamu idarecileri tarafından devamlı elden geçti. Şimdi görevde bulunan belediye başkanı ise sahil güzergahını ve iskeleyi ışıklandırarak şehrimize görsel güzellik kattı.

Ama sahil şeridinin yanı başında mezbelelik şekilde duran İskenderun Balıkçı Barınağı ile nedense İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi dışında pek ilgilenen olmadı. Olanların bazıları ise kendi odalarının bağışı şeklinde barınağa lütufta bulundular. Yaklaşık beş yıl evvel ‘İskenderun balıkçı barınağını görmeyen gözler, duymayan kulaklar duysun’ diye yazılar yazdım, kamuoyumuzun bildiği üzere İskenderun Balıkçı Barınağını devamlı gündemde tuttum. Bu konuda desteklerini gördüğüm İskenderun Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Yücel Habip Dalgıç ve barınağın tozunu, külünü ve temizliğini sağlayan Birol Karakaya’nın candan ve içten mücadelelerine şahit oldum.

Bu beş yıl zarfında İskenderun Balıkçı Barınağına seçilmiş ve atanmışların gelip gitmesi de hızlandı. Hatay Valimiz Rahmi Doğan’ın ilimize atanmasının ertesinde ilk geldiği yer İskenderun Balıkçı Barınağıydı. Taşan deniz suyu hakkında yetkililerden bilgi aldı ve barınağın beton kotunun yükseltilmesi için talimatlar verdi. Lodos nedeniyle kabaran denizin suyu altında kalan barınağın beton kotu yükseltildi ve teknelerini bağlayan tekne sahiplerinin korkuları önlendi.

İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı seçim öncesi barınağa geldi ve balıkçılardan kendisi için destek istedi. Destek verildi ve şehrin oyunu da alarak başkan oldu. Seçildikten iki sene sonra barınağın sıkıntılarını yerinde görmek isteyen Ak Partili Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Ak Parti İskenderun İlçe Başkanı Abdulkerim Güven, İskenderun Belediye Başkanı M.Fatih Tosyalı ve DLH yetkilileri ile hep beraber barınağı gezdiler ve kooperatif başkanı Yücel Habip Dalgıç’dan fikir aldılar. Hatta Milletvekili Özel, kooperatif başkanından acil şekilde proje istedi. Daha evvel hazırlanan projeler, barınak koordinatörü Birol Karakaya tarafından milletvekiline verildi ve Sayın Özel de ilimize gelen Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’na projeyi sundu ve o dakikadan itibaren İskenderun Balıkçı Barınağının yeni silueti konuşulmaya başlandı.

İskenderun Belediye Başkanı Tosyalı, hazırlanan bu taslak projenin, milletvekili Özel ile birlikte Ankara’da takipçisi oldu. Sonunda bu projenin üstünde bazı değişiklikler yapılarak onay aldı. Şimdi İskenderun Balıkçı Barınağı için yapılan tüm çalışmalar meyvesini vermeye başladı. 2022 yılında yapımına başlanacak olan bu projeyi İskenderun olarak heyecanla beklemeye başladık.

Proje tam manasıyla bittiğinde bir tarafta atıl şekilde unutulan bölgemizin önemli bu yeri, bir anda İskenderun’umuzun en renkli bir köşesi olacak. Yeniden yapılanacak olan İskenderun Balıkçı Barınağı bölgemizin en leziz köşesi olmaya şimdiden aday. Tabi bu konuda görüşlerini aldığım İskenderun Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Yücel Habip Yalçın ise değişimin kendilerini çok mutlu ettiğini söylerken bazı sıkıntıları da dile getirdi.

“…İskenderun bizim için çok önem arz eden bir yer. Balıkçı barınağımızı kooperatifimizin şahsi gayretleriyle hep ayakta tutma başarısını gösterdik. Bundan sonra kooperatifimiz kendi üstüne düşen görevleri eksiksiz yerine getirecektir. Gayemiz, modern barınağımızda koşullara riayet edilerek, balıkçılıkla geçimini sağlayan tekne sahiplerine ve amatörce balıkçılık yapan vatandaşlarımıza en iyi hizmeti vermektir. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum…”

Benimde artık gönlüm rahat! Yüzyılımıza yakışır barınağımıza bir an evvel kavuşmak için bende heyecanla bekliyorum.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here