İş Yaptım Demekle İş Yapılmaz

0
96

Yıllar boyu her göreve seçilen İskenderun Belediye Başkanı, şehrin giriş ve çıkışlarına battı çıktı sözleriyle seçim kitapçıklarına maddeler yazarlar yazmasına da ama nedendir bilinmez, bir türlü bu battı çıktılar yapılmadan görevlerini terk ederler. Görevleri esnasında kaldırım, asfalt ve fiziksel makyajlar derken koskoca beş yıllar gider.

Hatay, Büyükşehir Belediyesine geçtikten sonra bölgemizde eksikliği her daim hissedilen bu battı çıktılar hemen projelendirilip, yüklenici firmalar vasıtasıyla İskenderun’umuza iki adet battı çıktı yapıldı. Kötü mü oldu bence çok güzel oldu. Büyük eksiklikti giderildi. En yakın illerimizde yapılan bu battı çıktıları ancak bir seyahat anında görüyor ve şehrimizde niye yok diye iç geçiriyorduk.

Her şey çok güzel yapıldı da yapıldıktan sonra daracık İskenderun’un çehresi allak bullak oldu. Oldu-Bitti gibi yapıldığına inandığım bu battı çıktılar yüzünden şehir trafiğimiz gerçekten ters yüz oldu. Eski düzene alışık olduğumuz trafik düzeni yüzünden zaman içerisinde çok sorunlarla karşılaşıyoruz. Özellikle Pac Meydanı tam bir curcuna! Mega şehirlerde var olan battı çıktılarda düzenlenen trafik akışı çok sağlıklı şekilde devam ederken, ne yazık ki bizim burada bir türlü rayına oturmadı oturtturulmadı.

Merkezi dönüşlerde trafik akışını kontrol eden sinyalizasyon sistemi olmadığından, dönemeçlerde kontrolsüz çıkan araçlar bir anda kafa kafaya çarpışıp maddi ve manevi hasarların yaşanmasına sebebiyet veriyor. Motosiklet ve bisiklet kullanan kişi sayımız, Konya ilinden sonra en fazla sayıda olduğundan dolayı her an kendi yolunda hareket eden şahıslarla yaşanan kazalarla bir oluyoruz.

İskenderun öyle ahım-şahım bir devasa şehir değil. Et belli budu belli… Şehrin yoğun olduğu trafik akışında ana görev yapan beş tane ana arter yolu var. Yaya yürümekle yarım saat içerisinde başından sonuna kadar gider gelirsiniz. Hele bisikletle varacağınız yere en fazla on dakikada gider gelirsiniz. Ama gel gelelim şehir içerisinde biriken araçlar yüzünden bırakın bisiklet kullanmayı yaya yürümeye dahi korkarsınız. Daracık sokaklarda çift taraflı araç parkları yüzünden tıpkı şeytanla çelik-çomak oynar gibisiniz. İki aracın ortasında bir araç bekliyorsa sıkıntıdan çıldırır deli olursunuz.

İşin en tuhafı kaldırımlar da park yeri olmuş… İskenderun emniyet güçlerimizin şehir içinde zamanla uyguladığı yaya geçidinden geçme uygulaması ana caddelerde yapılıyor. Ben buna bir şey demiyorum yaptıkları doğrudur ve yanlıştır tartışmasına da girmek istemiyorum. Ama şu var ki bunca yoğun araç sayısının fazlalığı yüzünden insanlar çapraz şekilde geçeceği yere geçmeye çalışıyor.

İlk önce, şehir içi trafik akışlarının nasıl ve ne şekilde oluşumunun kontrolü şart! Battı-Çıktı projesine rahatlık sağlanması için yapılan yeni trafik haritasının acilen gözden geçirilmesi gerek. Battı çıktı tarafına trafik ikaz veya sinyalizasyon lambaları konulması gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Bu lambalar konulmadığı takdirde onlarca vatandaşımız yok yere heder olacak.

Motor ve bisiklet sürmek her ne kadar özgürlük dense de avuç içi gibi şehrimizde onları sürmek mal ve can emniyeti açısından artık çok sakıncalı. O bisikletleri sürmek için yol genişliğimiz haddinden de az. Eski İskenderun’da onları çok rahat şekilde kullanıyor ve memleketimizin her noktasında kullanma zevki yaşıyorduk. Bundan sonra onlar da nostalji görünümünde geçmiş hatıralarımızda kalacak.

Buradan üstüne basa-basa söylüyorum. İskenderun’umuzun keşmekeş trafiğini düzeltin veya düzelttirin. Battı-Çıktı yapılmadan evvel, bu işler daha proje aşamasında enine boyuna tartışmalıydı. Yetkililer projeyi hayata geçirirken ilk başta yapılacak işleri son aşamada yapmaya kalkıştılar ve korkunç trafik keşmekeşi karşımıza çıkmış oldu.

Zamanla yazılıyor çiziliyor ama hareketler hep aynı şekilde karşımızda duruyor. Üzücü haberleri duymaktan dolayı sıkıntılarımız anlamayacağınız kadar çok. Vatandaş yaz ve kış ayında rahatça gidip geleceği yerlere varamıyor. Sıkıntılarımız bayağı sancılı…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here