‘İlk Kurşun Müzesi ve Atatürk Evi’ Açıldı

0
421

ilk kurşun müzesi1Vali Lekesiz; “Milletler Tarihsiz Yaşayamaz”

Dörtyol’un Özerli Mahallesi’nde bulunan ve restorasyon çalışmaları tamamlanan “İlk Kurşun Müzesi ve Atatürk Evi” Dörtyol’un kurtuluşunun 92. yılı olan 09 Ocak 2014 Perşembe günü ilçede düzenlenen törenle açıldı.

Müzenin açılışında konuşan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, bir insanın eli, ayağı, gözü olmadan hayatını devam ettirebileceğini ancak akıl noksanı olan bir insanın hayatını sağlıklı olarak devam ettiremeyeceğini, gelecek planlaması yapamayacağını vurgulayarak; “Devlet ve millet açısından akıl ve hafıza dediğimiz şey önemlidir ve bu tarihtir” dedi.

ilk kurşun müzesi2

Ağaçların köksüz yaşayamayacağı gibi milletlerin de tarihsiz yaşayamayacağını ifade eden Lekesiz; “Tarih, güçlü bir geleceğin kurulabilmesi için yararlanabileceğimiz, destek çıkabileceğimiz en önemli, en büyük hazinedir. Güçlü bir geçmişin olması güçlü bir geleceğin kurulması için önemlidir. Geçmişini bilmeyen geleceğini de kuramaz. Güçlü bir tarih bilincinin olması, çoğu kez tarihi tekerrürden kurtarır. Bu nedenle başta gençlerimiz olmak üzere tarihimizin ne olduğunu bilmeli, ondan gelecek adına dersler çıkartılmalıdır. Bu anlamda üzerinde yaşadığımız bu toprakların tarihini bilmeli, Atalarımıza, dedelerimize karşı borcumuzu ödeyebilmek için birlik ve beraberlik içerisinde daha güçlü bir Dörtyol’u daha müreffeh bir Hatay’ı ve Türkiye’yi inşa edebilmek için hep beraber çalışmaya devam etmeliyiz” diye konuştu.

ilk kurşun müzesi3

Açılan müzenin öneminden de söz eden Vali Lekesiz; “Bağımsızlığa giden yolda mücadele eden hayatını ortaya koyanlara karşı vefa borcunu yerine getirmekle kalmadık, aynı zamanda yılların yorgunluğu ile dizleri üzerine çökmüş bir kültür mirasını da ayağa kaldırmış olduk. Bu yapılar sivil mimari örnekleri, medeniyet yolculuğumuzda kimliğimizin, kişiliğimizin çok önemli parçalarıdır. Söz konusu bina sadece ayağa kaldırılan fiziksel bir mekan değildir. Yüzyılların birikiminin somut hale gelmiş, inşa ettiğimiz medeniyetin insan-mekan-zaman ilişkisini yansıtan somut bir örnektir” dedi.

Dörtyol Kaymakamı Recep Soytürk ise, söz konusu eserin ortaya çıkmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Üç kattan oluşan müzede, balmumu tekniği ile yapılan dayanıklı silikon karışımlı materyaller kullanılarak hazırlanan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Selim Çavuş, Hacı Emin Hoca, Mustafa Deliağa, Çifte Tabancalı Müftü, Mehmet Kara, Karahasan Paşa’nın heykelleri, tarihi resim ve tablolar, istiklal madalyaları, resmi belgeler, Milli mücadelede Türk kadınını resimleri, kamalar, tarihi kılıçlar, hançerler süngüler, silahlar sergileniyor.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here