İlaçlama İşinde ‘Yılan Hikâyesi’ Sürüyor!

0
171

Bakalım Kim Haklı Çıkacak?

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, İçişleri Bakanlığından kendilerine gelen yazıda ilaçlamanın ilçe belediyelere ait olduğunun belirtildiğini savunurken, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil de İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünden kendilerine gelen yazıda ilaçlamanın Büyükşehir Belediyelerine ait olduğunun yazdığını söyledi.

Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Seyfi Dingil; “29 Büyükşehir Belediyesi ilaçlamayı kendi yapıyor tek yapmayan Hatay. Biz lütuf istemiyoruz.  Büyükşehir ilaçlamayı yapsın yardım edilmesi gereken bir durum olduğunda her zaman yardıma hazırız” değerlendirmesinde bulundu.

Savaş; “Valilik 14 İlçeye Yazı Göndermiş…”

Geçtiğimiz günlerde konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, uçan sinekle ve haşereyle mücadelenin ilçe belediyelerinin işi olduğuna vurgu yaptı. Başkan Savaş; “Biz hukuk devleti ile yönetiliyoruz. Anayasa ve yasalar ile yönetilmek zorundayız. 2014 yılında bu mücadeleyi kim yapacak diye konuştuk. Büyükşehir Kanununda bu işle ilgili bir madde bulamadık ve İçişleri Bakanlığına sorduk. Bize gelen yazıda bu işin ilçe belediyelerine ait olduğu belirtildi. İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil’in itirazları üzerine biz yeniden valiliğe bu soruyu sorduk ve valilik bize bu işin ilçe belediyelerine ait olduğuna dair yeni bir yazı gönderdi. Valiliğimiz 14 ilçeye de aynı yazıyı göndermiş. Düşünün ki 14 ilçe bu işi yapıyor İskenderun Belediye Başkanı bu benim görevim değil diyor.

Biz, bizim bağlı olduğumuz kurumların bize göndermiş olduğu yazılara ve kanuni maddelere göre belediyeyi yönetmek zorundayız. Muhalefet bir belediye olduğumuz için en ufak bir yanlışımızda hemen araştırılıyoruz. Bu arkadaşlar kendi adları sorulmadığı için çok rahat hareket ediyorlar. Trajikomik bir hadise daha var. İlaçlama arabalarında İskenderun Belediyesi’nin ve İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil’in fotoğrafı var. Şimdi hem bunu koyuyorsun hem de ilaçlama yetkisi bende değil diyorsun. O zaman ‘neden fotoğrafını koyuyorsun neden 3 yıldır ilaçlama yapıyorsun?’ diye sormazlar mı adama” dedi.

Seyfi Dingil; “29 Büyükşehir Belediyesi İlaçlamayı Kendi Yapıyor!”

Öte yandan İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil de konuyla ilgili, dün makamında bir basın toplantısı düzenledi. 22.05.2017 tarihi itibariyle İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından kendilerine gönderilen resmi belgeyi basın mensuplarıyla paylaşan Başkan Dingil; “Bize gönderilen belgede ilaçlamanın Büyükşehir belediyelerine ait olduğu açık bir şekilde belirtilmektedir. Gönderilen yazıda özetle, ‘İl sınırları içinde coğrafi şartları ve iklim koşullarının bir bütünlük arz etmesi, her ilçenin kendi mücadelesi için kullandığı ilaçların muhteviyatının ve bu muhteviyatın niteliklerinin farklılık gösterebileceği, farklı-farklı ilaçların hava yolu ile başka ilçelere taşınmasının çevre ve toplum sağlığı açısından olumsuz sonuçlara sebep olabileceği değerlendirilmektedir.

Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, 5216 sayılı kanun gereğince, Büyükşehir Belediyesi bulunan illerde, haşere eve vektör ile mücadeleyi tek elden yürütmek, mücadele için ayrılan kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla ilaçlama hizmetlerinde temel görev ve sorumluluk Büyükşehir Belediyesinde olup, ilçe belediyeleri de ihtiyaç duymaları halinde bu hizmeti Büyükşehir Belediyeleri ile koordineli bir şekilde yapabileceklerdir’ denilmektedir.

Ben istesem de kendi kafama göre ilaçlama yapamam, Büyükşehir Belediyesinin koordinesinde olabilir ancak. Biz tüm ilçe belediyeleri ilk zamanlar, yani Büyükşehir olduktan sonra iki yıl ilaçlama yaptık. Amacımız işlerin yürümesiydi. Lütfü Başkan buna sığınıyor, ‘Benim görevim olsaydı yapmazdınız’ diyor. 29 Büyükşehir Belediyesi ilaçlamayı kendi yapıyor tek yapmayan Hatay! Biz lütuf istemiyoruz. Büyükşehir ilaçlamayı yapsın yardım edilmesi gereken bir durum olduğunda her zaman yardıma hazırız.

Bunu bugüne kadar tartışmaya gerek yoktu. Mesele parti meselesi değil, Lütfü Başkan benim arkadaşım. Ak Partili belediyede olsa aynı şekilde davranırdım. Hatay sıcak ve rutubetli bir bölge, Büyükşehir Belediyesinin bu duruma bir an evvel el atması gerek. Bahaneye gerek yok. Hatay hepimizin, hizmet etmek önemli! Gelen yazıda ‘ilçe belediyeleri de ihtiyaç duymaları halinde bu hizmeti Büyükşehir Belediyeleri ile koordineli bir şekilde yapabileceklerdir’ ibaresi biraz kafa karıştırıyor ve Büyükşehir de buna sığınıyor. Büyükşehir yasasının revize edilmesi lazım” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here