‘İhracatın Finansmanı’na Çözüm Arandı

0
80

DASİFED Başkanı Ekinci, ihracatın finansmanında yaşanılan sıkıntıları ve çözüm önerilerini Türk Eximbank heyetine iletti.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda DASİFED Başkanı Faruk Ekinci, TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan başkanlığındaki Yönetim Kurulu Türk Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin’ i makamında ziyaret ettiler.

Türk Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin, Genel Müdür Yardımcısı Ali Koray Erden, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Orhan Turan başkanlığındaki Yönetim Kurulu ile Türk Eximbank Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda ihracatın finansmanında yaşanılan sıkıntılar ve çözüm önerileri konuşularak karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda DASİFED Başkanı Faruk Ekinci’nin de katıldığı toplantıda, Türk Eximbank Heyetine KOBİ ağırlıklı olmak üzere sektörlerdeki sıkıntı ve öneriler iletildi.

Gerçekleşen toplantıda Ekinci, Eximbank tarafından İhracat Sevk Öncesi & Sonrası Kredilerin açılması ve İhracatçı Kredi Kabul İşlemlerinin 3 aya varan uzun bir sürede neticelenmesinden kaynaklı İhracatçıların şikâyetlerini dile getirdi. Ayrıca ihracata yönelik Yatırım ve İşletme Kredilerinin yüksek maliyette olduğu, banka teminat mektubu istenmesi dolayısıyla  %4,5’a çıkan faiz ile çok zorlanıldığı, banka teminat mektubu yerine Eximbank tarafından Mal Rehin Karşılığı kredi verilirse, %1,5 banka teminat maliyetinden tasarruf edildiği gibi, kredi limitinde zorlanmayacağı önerisinde bulundu.

AB ülke imalatçılarının Cofas, Hermes gibi sigorta kuruluşlarının ihraç bağlantıları için tanıdıkları uzun vadeli ve ucuz krediler nedeni ile Türk Yerli Yatırımcılar, çok pahalı olmasına rağmen, AB imalatçılarını tercih ettiklerini belirten Ekinci, Türk Yatırımcılarına Türk Eximbank tarafından Türk İmalat Sektörüne Cofas ve Hermes gibi uzun vadeli ve ucuz krediler tanınması durumunda, yerli yatırımcıların pahalı olan AB makine imalatçıları yerine daha ucuz maliyetteki yerli makine imalatçılarına tercih edecekler, böylece hem yatırımcılar hem de İmalat Sektörü desteklenmiş ve korunmuş olacağını aynı zamanda ülkede istihdam sorununun çözümüne önemli katkı sunacağını ifade etti.

Türk Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin sunulan öneriler üzerinde çalışacaklarını belirterek TÜRKONFED Heyetine katkılarından dolayı teşekkür etti.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Orhan Turan’da bu verimli toplantı için Eximbank heyetine teşekkür etti ve ülkenin gayri milli hâsılasının %95’ini sağlayan KOBİ’lerin ihracat olanaklarının artırılması için Eximbank ile yakın çalışma dileklerini iletti. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here