“Hepatit B Belirti ve Bulgusuz Seyredebilir”

0
105

Dr. Yılmaz, Hepatit B Enfeksiyonunun Doğal Seyrini Anlattı

İskenderun Özel Palmiye Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Şerif Yılmaz, Hepatit B enfeksiyonu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Enfeksiyonun doğal seyrini anlatan Yılmaz, Hepatit B enfeksiyonunun doğal seyrinin karmaşık olduğunu kaydetti.

Hepatit B’nin, akut bir hastalık olarak başlayıp zamanla kronik bir duruma dönüşebildiğini ifade eden Yılmaz; “Akut enfeksiyon sonrası altı aydan uzun süreli hepatit B (HBsAg) pozitifliği kronik hepatit B’nin göstergesidir. Hastaya ve virüse ait faktörler yanında diğer virüslerle eşzamanlı enfeksiyon (özellikle HCV, HDV, HIV), alkol bağımlılığı, obezite HBV enfeksiyonunun seyrini ve antiviral stratejinin etkinliğini etkiler. Yenidoğan döneminde enfeksiyon alındığında % 95 oranında kronikleşme görülürken, yenidoğan sonrası ilk 6 yaş içerisinde bu oran %30’a düşer. Erişkin çağda akut HBV enfeksiyonu geçirildiğinde hastaların sadece %3-5 kadarında kronik HBV enfeksiyonu gelişir. Yani bir önceki yazımda vurguladığım gibi, anneden bebeğe bulaşın önlenmesi son derece önemlidir. Bulaş gerçekleşen bebeklerde kronikleşme neredeyse kaçınılmazdır. Kronikleşen olgularda kişilerin ömürlerinde bu hastalıktan ötürü zarar görme oranları %15-45’tır” dedi.

Akut hepatit B’nin birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebildiğini ve sonunda kişinin iyileşebildiğini anlatan Yılmaz; “Bu hastalarda hafif bulgulardan, karaciğer yetmezliğine kadar değişen klinik yansımalar olabilir. Halsizlik, bitkinlik, bulantı, kusma, iştahsızlık, vücutta sararma, karın ağrısı, idrar renginde koyulaşma gibi yakınmalar görülebilir. Kronik hepatit B ise ciddi karaciğer hastalıklarına yol açan ve ömür boyu sürebilen bir hastalıktır. Bunlarda tablo kronik olduğu için gürültü yoktur. Kronik viral hepatitli hastaların bazılarında halsizlik, yorgunluk bulantı, üst karın ağrı, kas ve eklem ağrılarına rastlanılabilir. Klinik pratikte karşılaştığım en çarpıcı sorun bu evrede olduğunu bildiği halde hastaların ‘zaten şikayetim yoktu’ diyerek sağlık kuruluşlarına başvurmamalarıydı. ‘Taşıyıcıyım’ sözü ve düşüncesi ile hafife alınan bu hastalığın klinik sonuçları geri dönüşsüzdür. Taşıyıcılık hastalıkta masumiyeti ifade etmez. Bu hastalığın sinsi yönü akılda tutulmalıdır. Kontrollerini uzun süredir aksatan birçok hastada siroz gelişmeden karaciğerde kanser tanısı koyduğum hepatit B olgularını iletmeliyim. Hepatit B belirti ve bulgusuz seyredebilmekte ve hastalık uzun süre saptanmadan kalabilmektedir. Hastalığın karaciğerde yaratacağı hasar kişinin bağışıklık cevabına göre değişkenlik gösterir” şeklinde konuştu.

Siroz hastalığının oluşma riskine de değinen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Şerif Yılmaz; “Kronik hepatit B enfeksiyonunda olguların %8-20’sinde 5 yıl içerisinde siroz meydana gelir. İleri evre sirozluların 5 yıllık sağkalım oranı %14-35’tir. Sirozlu olgularda yıllık hepatit B ilişkili karaciğer kanseri riski %2-5 arasında değişir. Görüldüğü gibi kronik hepatit B’de dinamik bir seyir vardır. Hepatit B ilişkili komplikasyonlar arasında karaciğer kanseri, glomerulonefrit (böbrek hastalığı), vaskülit (damarsal problemler), cilt bulguları, kalp-akciğer bulguları, eklem ve nörolojik bulgular ile hematolojik/gastrointestinal bulgular yer alabilmektedir” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here