Hatay’ın Enerji Sorunları Masaya Yatırıldı

0
61

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda ‘Hatay’ın enerji sorunları ve çözümleri’ konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya Hatay Valisi Celalettin Lekesiz de katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Hatay’ın enerji durumunu değerlendirdi. Hatay’ın enerji tüketiminde Türkiye sıralamasında altıncı sıraya yerleştiğini söyleyen Vali Lekesiz, Hatay’ın 2009 yılında 4 milyar 8 milyon kw/sa enerji tükettiğini ve gelecek beş yıl içinde yıllık enerji tüketiminin 8 milyar kw/sa çıkacağını öngördüklerini belirtti.

Türkiye’nin yıllık enerji tüketiminin ortalama yüzde 10,  Hatay’ın ise yüzde 20 arttığını anlatan Vali Lekesiz, “Kurum ve kuruluşlarımızla değerlendirme sunumları yapıyoruz. Bir önceki yıl ne yapıldı? Bir sonraki yıl ne yapılacak? Şikâyetler neler? Enerji konusunda en fazla şikayetlerden bir kaçı ‘Muhatap bulamıyoruz, malzeme bulamıyoruz, yarım saat içinde 3-5 kez, hatta 15 kere elektrikler kesiliyor’ şeklinde. Hatay ciddi bir gelişme içerisinde. Sanayimiz gelişip serpiliyor. Bu büyüme muhtelif sorunları da getirecektir. Sorunların kabul edilebilir olması lazım. Sorunları ve talepleri değerlendirerek çözmek üzere geldik” dedi.

Vali Lekesiz’in ardından söz alan 18. İletim Tesis ve İşletme Müdürlüğü Grup Müdürü Yılmaz Eğerci de, kirlilik, ses ve nemin elektrik trafolarını en çok etkileyen etkenler arasında gösterdi. Eğerci, şimdiki sorunları işletme bakım faaliyetleriyle giderdiklerini belirtti. Hatay’ın enerjisinin yüzde 25’ini karşıladığını, enerji santrallerinin devreye girmesiyle Hatay’ın kendi tüketimini üretebileceğini anlatan Eğerci, yapılacak 380 kw/sa’lik iki trafonun Akarca ve Düğünyurdu mevkiinde konuşlanacağını kaydetti. Arazi sahiplerinin İdare mahkemesine başvurması sonucu yürütmeyi durdurma kararı verildiğini ve mahkeme sonuçlarını beklediklerini de ifade eden Eğerci, mahkemenin olumsuz kararı olasılığında güzergâhı değiştireceklerini belirtti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here