Hatay Valisi Erdal Ata, Hayalet Gemi ve Bilgilendirme

0
191

Sayın Ata, öncelikle yeni göreviniz hayırlı ve uğurlu olsun. Çalışmalarınızda size ve mesai arkadaşlarınıza başarılar diliyorum. İlimiz Hatay’da, daha bu hafta sonu ikinci görev ayınızı dolduracaksınız. Sınır ili olan Hatay’ın öncelikle sınır güvenliği, Amanoslardaki bölücü örgüt tehlikesi iç ve dış alanda IŞİD ve diğer örgüt tehditleri, hizmetleriniz de mutlaka öncelikli hizmet, ortada vadede hizmet ya da sonraki hizmet sınıflandırmalarına neden olabilir…

*Gemi, Tam 40 Aydır İskenderun Körfezi’nde!

Sayın valim. Bu anlamda elbette öncelikli hizmetlerinize saygımız var. Ancak arada giderek unutulan ya da bürokrasiye takılan dolayısıyla da sürüncemede kalan bazı konular olabiliyor. Bu konulardan biri de İskenderun Körfezi’nde ‘sözde’ demirli bulunan “Aqua Hercules” adlı geminin durumudur. Anılan gemi tam 40 aydır İskenderun Körfezi’nde serseri mayın konumundadır. Üzerinde çok fazla sayıda haciz olduğu bilinen gemi, ilçemiz körfezine 10 Temmuz 2013 tarihinde Mısır’ın Port Said limanından gelmiş, şirket alacaklarına istinaden başlatılan haciz işlemleri neticesi bağlatılmıştır. Gerçekleştirilen haciz işlemi sonrası 37 kişilik gemi mürettebatı da gemiyi terk etmiş ve “Aqua Hercules”adlı gemi kaderiyle baş başa kalıp, hayalet gemi adını almıştır. Gece ışıklandırması olmayan, çift demirleme sistemi yerine sadece tek demirleme yöntemiyle İskenderun Körfezi’nin akıntılı ve zaman zaman dalgalı sularına direnmeye çalışan, 320 yolcu, 185 TIR ve 62 soğutuculu araç taşıma kapasiteli gemi, üç yıl içinde, birkaç kez İskenderun Körfezi içinde başıboş şekilde sürüklenmiş, römorkörler tarafından çekilerek tekrardan İskenderun Körfezi içinde göz önünde bir yere sabitlenmeye çalışılmıştır.

*Denizcilik Bakanlığı ve Fon

Hayalet gemi problemi, İskenderun Kaymakamlığı ya da Hatay Valiliği’nin tek başına çözeceği basit bir işlem değildir. İşin içinde Uluslararası Deniz hukuku olması, birden fazla haciz işleminin gemiye uygulanmış olması belki ciddi sayılabilecek mazeretlerdir. Ancak anılan geminin üç yılı aşkın bir süre bir başka ifadeyle 40 yıldır İskenderun Körfezi için ciddi bir risk ve tehlike oluşturduğu da dikkatlerden kaçırılmamalıdır.

hayalet-gemi1

*Aliağa veya Tuzla Limanına Çekilmeli

İskenderun denizcilik camiası ileri gelenleri, sözkonusu geminin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan oluşturulacak bir fonla, Aliağa ya da Tuzla gibi bir limana çekilmesi gerektiği aksi halde önümüzdeki gün ve aylarda İskenderun Körfezindeki olası bir lodosun, gemiyi yeniden sürükleyeceğini ve sürüklenen geminin İskenderun Körfezi içindeki irili ufaklı onlarca iskele, liman ya da akaryakıt terminallerinden birine ya da bir kaçına ciddi zararlar verebileceği, mal ve can kayıplı kazalara supertotobet neden olabileceği, özellikle de gemide gece ışıklandırması olmamasının, denizde seyir halinde olan tüm deniz taşıtları için ciddi bir risk ve tehlike oluşturduğunu ifade ediyorlar. Vaktiyle Kocaeli ilimizde görev yapan bir vali olarak sanırım tehlikenin boyutlarını hemen anlamışsınızdır.

*Aklın Yolu Birdir

Her ne kadar Uluslararası hukuk varsa, bizim de Türkiye Cumhuriyeti, İskenderun ve Hatay yaşayanları olarak haklarımız olduğu açıktır. Artı OHAL’in getirdiği bazı pratik uygulamaların olduğu bilginiz dâhilindedir. Hayalet gemi, 40 aydır bize misafir olduğu için bizden biri olmuştur. Kırk aylık misafirliği daha fazla uzatmak, Hatay ve İskenderun için her anlamda büyük sıkıntılar yaratabilir…

Aklın yolu birdir. Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı’ndan hızla temin edilecek bir fonla, bu gemi tehlike arz etmeyecek güvenli bir limanda bekletilmeli, beklediği her gün içinde gerekli işgaliye bedeli Türkiye Cumhuriyeti devleti için talep edilmelidir. 2012 yılında, İskenderun Körfezi içinde batan ya da batırılan bir Ulla gemisi gibi acı deneyimiz sonrası aynı şey değil ama bu kez bir (Ro-Ro) TIR gemisinin sağa sola çok ciddi zarar verip, can ve mal kayıplarına neden olmasını göz göre göre bekleyemeyiz.

Siz Mülkiyeli mülki amirimize konuyu özetlemeye çalıştım. Az yazdım ama eminim siz çok anladınız. Hayalet gemi biz İskenderun ve Hatay yaşayanlarına zarar vermeden, onu hayal ettiğimiz güvenli bir limana ulaştıralım lütfen.

Tekrar başarılar. Sevgi ve saygılarımızla…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here