Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Aday Adayları, Depremden Etkilenen 11 İlde İnşaat Rantı… 

0
414

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’nın son günlerde Hatay’ın ilçelerine yaptığı ziyaretler dikkat çekiyor. Vaktiyle Payas Belediye Bekir Altan da Hatay Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığı için benzer ziyaretler yapmış ve siyaseten “nabız” yoklamıştı. Bekir Altan arzu ettiği kadar nabız alamayınca Payas ilçesinde bir dönem daha hizmetine devam etmişti.

Kendi adıma yazıyorum. Şu haliyle, Fatih Tosyalı İskenderun Belediye Başkan aday adayı mı yoksa Hatay Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı mı inanın bilmiyorum. Anladığım kadarıyla Fatih Tosyalı İskenderun Belediye Başkan adaylığını, çantaya konan keklik gibi çantasına koymuş durumda. İkinci ve asıl büyük keklik içinde çaba sarf ediyor. Yani HBB Başkan adaylığı içinde nabız yokluyor.  Bu nabız yoklama bana göre Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ön onayıyla olmuştur.

Genel Başkan Erdoğan, “Fatih Bey şimdilik hem İskenderun hem de Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak çalışmalara başla. Özellikle HBB adaylığın için yaptıracağımız birkaç ankete bakarız. Anketlerde iyi gidersen senin HBB Başkan adaylığını kesin olarak açıklarız” demiş olabilir.

Lütfü Savaş… 

Mevcut HBB Başkanı Lütfü Savaş’a bakalım. Lütfü Savaş’ın destekçisi kadar muhalifleri de var. Mevcut muhaliflerin bir bölümü de partisi CHP içinden. Bir kesim Savaş’ın hizmetlerini beğenip onay verirken diğer kesim Lütfü başkana burun kıvırıp, hizmetlerine sürekli eleştiri yöneltiyorlar. Muhalif kesime göre Lütfü Başkan yeniden HBB Başkan adayı gösterilmeyecek.

Ben onlara katılmıyorum. Lütfü başkanı 1 Aralık 2023 tarihli EXPO Defne Alanı’ndaki basın toplantısında yeniden adaylık için kaygılı görmedim.  Depremden hemen sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi kurmaylarıyla, bilim adamlarıyla Hatay’ı yeniden inşa ve dizayn etmek üzere iş birliğine girmesi, yurtdışında yeni konutlar inşa etmek üzere uygun koşullu kredi araması, kredi bulması ve şartları olgunlaştırması Lütfü beyin yeniden aday olacağının işaretleridir. Mevcut işaretlerin haricinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile sıkı dost olması onu adaylığın dışına itmez aksine kesin adaylığını sağlamlaştırır…

Fatih Tosyalı’ya Başarılar Dilerim… 

Diyelim ki anketler olumlu gitti ve Fatih Tosyalı başkan da Ak Parti HBB kesin başkan adayı oldu. Başkan Tosyalı, Lütfü Savaş’a karşı ciddi bir rakip olabilir mi? Bence olamaz. Geçmişte Adalet Bakanlığı yapmış, Adalet eski Bakanı Sadullah Ergin’e karşı seçimi kazanan Lütfü başkan için Fatih başkan kolay lokma olur.

Elbette bunlar benim fikirlerim. Herkes kendi penceresinden baktığında kendini seçim zaferine yakın görebilir. Bu yüzden Fatih Bey ister tekrardan İskenderun Belediye Başkan adayı olsun isterse de Hatay Büyükşehir Belediyesi kesin adayı olsun, kendisine başarılar dilerim.

Doğal olarak sadece Fatih Tosyalı’ya değil elbette Lütfü Savaş’a ayrıca her siyasi partiden her bir belediye başkan aday adayına başarılar dilemek isterim.

Çevre Bakanı Özhaseki’nin Önerisi  

Yeri gelmişken bir bilgiyi daha vermek isterim. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay Büyükşehir için Fatih Tosyalı’dan umutlu olmadığından olsa gerek Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın Hatay’dan Ak Parti Büyükşehir adayı olarak çıkarılmasını önermiş. AKP’li pek çok yönetici ise “İbrahim bey Konya’da başarılı! Transferi doğru olmaz” diye karşı çıktı.  

İktidarın Hatay Büyükşehir Belediyesi için kazanacak bir aday çıkarabilmesi halinde, Ak Parti, MHP Cumhur İttifakının küçük ilçelerden büyük ilçelere aday kaydırma ihtimalleri de masada duran seçeneklerdir. Böylesi seçenekler, küçük ilçelerde, küçük ilçe başkanlığı için sıra bekleyen bazı aday adaylarının da hazır ve nazır beklemelerine sebep olmuştur.

HBB Başkanı Lütfü Savaş, 10 Ay Boyunca Dersine İyi Çalışmış  

9 Aralık 2023 Cumartesi günü HRT Akdeniz Televizyonu’nda, gazeteci Can Bedros Çapar’ın sunduğu ‘Gündeme Dair’ adlı canlı programda, Lütfü Savaş başkanı izledim. İlk olarak İskenderun kıyı tahkimatına değinen Lütfü Başkan, deniz suyunun taştığı kıyı şeridine, 25 metre eninde en az 1600 metre uzunluğunda Jet grout yapılması gereğine işaret edildi. Jet grout’un yapılmaması halinde deniz suyunun tekrardan taşabileceğini ifade etti.

Başkan Savaş, konulara hâkimdi. Bilim adamı olması hesabıyla, deprem sonrası bilim adamlarıyla kafa kafaya vermiş onlarla ortak akıl oluşturmuş. Ve halen bu çalışması yani ortak akılla en doğruyu bulma hamlesi devam ediyor.

Başkan Savaş’ın ifadesine göre Ocak 2024’de HBB eliyle tüm Hatay halkına önemli bilgilendirmeler yapılacak. Bu açıklamaları bazen bizzat kendi ağzından da duyabileceğiz. Verilecek bilgiler, sunulacak projeler, Hatay yaşayanlarının karamsarlığını, umutsuzluğunu belki de umuda dönüştürecektir.

Umutsuz insan, umut vaat edemez. Başkan Lütfü Savaş kendi kesin adaylığı için umutlu olduğu için projeleri de umut veriyor. Dersini iyi çalışmış bir öğrenci gibi deprem sonrası bilgileriyle dikkat çekiyor, neyi nerede yapacağını bilerek önceden planlı bir şekilde yol almanın son hazırlıklarını yapıyor…

İnşaat Rantı… 

Sadece Hatay’da değil. Depremden zarar gören 11 ilimiz ve onların ilçeleri, Türkiye’nin her yanından gelip ön araştırma yapan inşaat firmaları ya da müteahhitleriyle dolu. Herkes de belirgin bir inşaat rantı hevesi var. Hatay’ın, İskenderun’un ve kalan 10 ilin, ilçeleriyle birlikte önemli ölçüde inşa edilme olasılığı iştahları kabartıyor.

Hazır beton satıcılarının bugünlerde geçerli olan iş birlikleri, centilmenlik anlaşmaları ve piyasayı tek fiyata bağlama keyfiliği yakın gelecekte bu bölgelere yapılacak hazır beton yatırımlarıyla işi sıkı bir rekabete dökecek, sektör, fiyat kırarak gizliden ucuz beton satarak birbirlerini kendince kazıklayan firmaların ticari çekişmelerine ve ayıplarına sahne olacaktır.

İnşaat sektörünün yan dalları da depremden etkilenen 11 ilimizde, giderek yeni nesil inşaat malzeme ve aparatların satışa sunulduğu devasa sektör mağazalarının açılışına neden olacaktır. Söz konusu sektör mağazalarının bazıları yabancı olacak, güçlü sermayeli köklü firmalar, rekabet ortamı yaratarak, inşaat maliyetlerine olumlu katkılar vereceklerdir. Bu yüzden bazı hazır beton firmalarıyla bazı sektör mağazalarının bugünden rekabet için daha ılımlı olmanın yollarını aramaları, firmaları ve kendileri lehlerine olacaktır…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here