Hatay Aile Hekimleri Derneği İsyan Etti…

0
144

aile hekimleri1“Bizlere Dayatılan Nöbetleri Tutmayacağız”

İskenderun Gazeteciler Cemiyetinde düzenledikleri basın toplantısı ile hastane acillerinde ve diğer yerlerde dayatılan nöbet uygulamasına karşı olduklarını duyuran Hatay Aile Hekimleri Derneği (HAHED) Yönetim Kurulu, Aile hekimlerinin kamu hastaneleri kurumuyla herhangi bir bağı olmadığını duyurdu. HAHED adına konuşan Dr. Fadıl Akdeniz; “Asli görev yerimiz aile sağlığı merkezidir. Görev yerimiz dışında görevlendirilmemiz asli hizmetlerimizin aksamasına, nöbet sonrası izin verilmeyişi işimizi sağlıklı yapamamamıza yol açacak. Dernek olarak, bu nöbet uygulamasına karşı olduğumuzu belirtir ve nöbetleri tutmayacağımızı belirtiyoruz” dedi.

Nöbetlerin ihtiyaç ve eğitim için değil bir inat uğruna Sağlık Bakanı tarafından konulduğuna vurgu yapan Dr. Akdeniz; “Bu nöbetlerin hastane acillerinde yaşanan yoğunluğu sona erdirmeyeceğine aksine kaos ortamı yaratacağına inanıyor ve bu uygulamanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle son 2 yıldır aile hekimlerine hastane acillerinde nöbet tutturulması sürekli gündeme getirilmektedir. Aile hekimliği kanununa torba yasaya eklenen madde ile nöbet tutma zorunluluğu getirilmiştir. Çıkarılan genelgeyle de birçok ilde aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına oluşturulan komisyonlarla keyfi olarak 112’lerde istasyon, komuta merkezi nöbetleri, ex duhul nöbetleri, semt polikliniği nöbetleri, acil servislerin triyaj, yeşil, kırmızı alanlarında nöbet yazılmıştır. Yazılan nöbetlerin eğitimle ve ihtiyaçla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.

Aile hekimlerinin kamu hastaneleri kurumuyla herhangi bir bağı yoktur. Ücretsiz izinde özel kanunla ve imzaladığı sözleşmeyle aile hekimliği yapmaktayız. Asli görev yerimiz aile sağlığı merkezidir. Asıl görevimizde halkımıza 1. basamak koruyucu sağlık hizmetlerini vermektir. Hastane acil servisleri bizlerin görev yapma alanlarımız değildir. Görev yerimiz dışında görevlendirilmemiz asli hizmetlerimizin aksamasına, nöbet sonrası izin verilmeyişi işimizi sağlıklı yapamamamıza yol açacak bundan da  halkımız olumsuz yönde etkilenecek koruyucu sağlık hizmetlerinde ileride telafisi zor sıkıntılar yaşanacaktır.

Bu kanun ve genelge yasalara uygun olsa da hukuka ve vicdanlara aykırıdır. Bu nedenle Anayasa Mahkemesine ve Danıştay’a  iptal davaları açılmıştır. Hatay Aile Hekimleri Derneği olarak aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına hastane acillerinde ve diğer yerlerde dayatılan bu nöbet uygulamasına karşı olduğumuzu belirtir ve bu nöbetlere hiçbir şekilde gitmeyeceğimizi ve bu nöbetleri tutmayacağımızı belirtiyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here