Hak Sahipliği Başvurusunda Adres Karmaşası…

0
101

Hak sahipliği başvurusu AFAD tarafından 20 Ekim 2023 tarihinde sonuçlandırıldı ve itiraz için 15 günlük askı süresi başlatıldı. İtiraz süresi 3 Kasım 2023 tarihi itibarıyla son bulacak. Ancak o kadar büyük karışıklık var ki bu itiraz süresinin ben bir aya çıkartılacağını düşünüyorum.

HATSU’nun Otogar’daki birimi, EXPO Alanındaki ofisi ve sahildeki geçici AFAD İskenderun Bürosu ana baba günü. Sağ elimizle, sağ kulağımızı kolayca tutmamız gerekirken, sol elimizle başımızın üstünden kulağımızı tutmaya çalışıyoruz ve tutuyoruz!

Kurumlar arası iletişimsizliğin cezasını maalesef biz vatandaşlar ve elbette ilgili kurumların personelleri çekiyorlar. Bunca eleştiri ve sosyal medyadaki olumsuz yorumlara, rağmen adı geçen kurum çalışanları, hızla belge üretme, yol gösterme gayreti ve yoğun bir mesai içindeler. Devletin polisi de izdihamı ve sıra kavgalarını önlemek için yine görev başında. Özetle ilgili kurumların gerektiği gibi çalışmadığını ifade etmek haksızlık olur.

*Tapular Esas Alınmalı

Emekli Tapu Müdürü bir yakınım var. Konu teknik olduğu için bende ona danıştım. Bana konuyla ilgili söylediği şu oldu;

“Doğan kardeşim. Bunca karmaşaya, izdihama anlam veremiyorum. Dış kapı, iç kapı numaralarının güncel hallerinden gayri sadece tapular esas alınsa tüm hak sahipliği başvuruları yanlışsız sonuçlanır.

Tapular müstakil veya hisseli olabilir. Gerek hak sahipliği başvurusunda gerekse itirazlarda Tapu birinci öncelik olarak esas alınırsa her şey tereyağından kıl çeker gibi çözülür. Söylemeye gerek yok pek çoğumuz biliyoruz. Tapularda Parsel No, Bina Niteliği, Bina Metre Karesi, Kat Mülkiyeti, Kat İttifakı, Arsa Payı, Kat ve Bağımsız Bölüm numaraları yazılı. Artı cilt, yevmiye, sahife, sıra no ve tapu tarihi bilgileri var.

Zaman içinde en fazla dış kapı ve daire no belediyeler, Nüfus İşleri tarafından değiştirilebilir. Bu birden fazla olduysa zaten karmaşa katlanır. Bu yüzden AFAD ilgilileri öncelikle TAPULARI esas almalıdır. Tapusu elinde olan tapu kayıtlarıyla parsel no:, Arsa Payı ve isimle uyuşuyorsa, hak sahipliği iç ve dış numaralar bakılmaksızın verilmelidir…”

Konu teknik olduğu için emekli Tapu Müdürü yakınım ne kadar haklı bilemiyorum! Ancak söyledikleri bana çok mantıklı geldi.

*İç ve Dış Kapı Numaralarına Takılmayalım

AFAD ve HATSU için üst akıl şart. Yetersiz sayıdaki çalışan iyi niyetle mağduriyetleri gidermeye çalışıyorlar. Üst akıl, bence tapudan anlayan teknik elemanlardan yardım ve fikir almalı. İşin özeti iç ve dış kapı numaralarına takılmayalım. Tapuları esas alalım. Yoksa işin içinden hiç çıkılamayacak.

*Kaymakam Murat Sefa Demiryürek Pes Etmiyor…

Bu arada İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, depremin ilk anından itibaren moralini bozmadan mülki amirlik görevini sürdürüyor. Mazeretten uzak duruyor. Zaman-zaman iş yükünden moralsiz kalan personele moral veriyor. Dağ gibi üzerine gelen sorun yumaklarıyla yılmadan boğuşuyor…

Pes etmiyor, yılmıyor. İyi niyetle ve gayretle görevini sürdürüyor. Bu yüzden şanslıyız. Sıkı bir mülki amirimiz var. Bir İskenderun yaşayanı olarak, depremden kaynaklı bazı olumsuzluklara rağmen İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek’e yürekten teşekkür ediyorum…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here