Güzelmansur’dan Hatay’daki Cemaat Mülklerinin İadesiyle İlgili Kanun Teklifi

0
85

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay’daki cemaat vakıflarının taşınmazlarının ilgili vakıflara iadesi için Kanun Teklifi verdi.

Daha önce 2003 yılında çıkarılan AB uyum yasaları ve 2008 yılında yürürlüğe giren Vakıflar Kanununda yer alan düzenlemelerle, 1936 beyannamesine kayıtlı olan taşınmazların tamamı cemaat vakıflarına iade edilmişti. 1939 yılında Türkiye’ye katılan ve 1936 beyannamesine kayıtlı olması mümkün olmayan Hatay’daki cemaat vakıfları ise bu düzenlemelerden yararlanamamışlardı.

“1936 Beyannamesi Şartı” Kaldırılıyor

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur işte bu eşitsizliği gidermek üzere TBMM Başkanlığına bir Kanun Teklifi sundu. Güzelmansur’un “Vakıflar Kanununa Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi” ile 1939 yılında Türkiye’ye katılan Hatay ilindeki cemaat vakıflarının taşınmaz sorunlarının “1936 beyannamelerine kayıtlı olma” şartı aranmaksızın iade edilmesi öngörülüyor.

Böylece Hatay’daki cemaat vakıflarının tasarruflarında bulunan nam-ı müstear veya nam-ı mevhumlar adına kayıtlı taşınmazlar; mal edinememe gerekçesi ile Hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçen taşınmazlar; malik hanesi açık olan taşınmazlar; kamulaştırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye ve il özel idaresi adına kayıtlı taşınmazlar ile kamu kurumları adına tescilli olan mezarlıkları ve çeşmeler cemaat vakıflarına iade edilecek.

Cemaat vakıfları tarafından satın alınmış veya cemaat vakıflarına vasiyet edildiği veya bağışlandığı halde, mal edinememe gerekçesiyle Hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına tapuda kayıt edilen taşınmazlardan üçüncü şahıslar adına kayıtlı olan taşınmazların ise tespit edilen rayiç bedelleri vakıflara ödenecek. Bunun için kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on sekiz ay içinde müracaat edilmesi ve Meclisin olumlu karar vermesi gerekiyor.

Teklif ile Mevcut Adaletsizlik Giderilecek

CHP’li Güzelmansur, kanun teklifinin kabul edilmesi halinde bir eşitsizliğin, adaletsizliğin giderileceğini Hatay’da yerleşik cemaat vakıflarının taşınmazlarının diğer illerdeki cemaat taşınmazları gibi vakıfları adına tescil edilebileceğini söyledi. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here