Güzelmansur; “7 Ayda 9 Çocuğumuz Çakmak Gazına Kurban Gitti”

0
150

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur; “7 Ayda 9 Çocuğumuz Çakmak Gazına Kurban Gitti”

Son 7 ayda, yaşları 11 ila 25 arasında değişen 9 çocuk ve gencin çakmak gazı kullanımı  nedeniyle hayatını kaybetmesiyle ilgili bir açıklamada bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, konuyu meclis gündemine de taşıdı.

Sonuncusu geçtiğimiz hafta Hatay’da yaşanan bu acı ölümlerle ilgili meclise soru önergesi sunan Milletvekili Güzelmansur, 9-15 yaş arasında yaygınlaşan ve kullanımı %50-60 civarlarında artış gösteren çakmak gazı bağımlılığına dikkat çekti.

18 yaş altına çakmak ve çakmak gazı temininin kanunen yasak olmasına rağmen çocuklar ve gençler arasında çakmak gazı bağımlılığının giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Güzelmansur, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

2018’in başından bu yana 9 çocuğumuzun çakmak gazı nedeniyle hayatını kaybettiğinin ve son acı olayın da Hatay’da yaşandığının altını çizen Güzelmansur önergesinde; “Konuyla ilgilenen sivil toplum kuruluşları ve uzmanlar, uçucu gaz solunumunun özellikle 9-15 yaş grubunda yaygınlaştığını ve kullanım oranındaki artışın da %50-60 dolaylarında olduğunu ifade etmektedirler. Ani kalp durmalarına yol açan ve diğer uçucu gazlara göre öldürücü etkisi 3 misli fazla olan çakmak gazı kullanımı nedeniyle ülkemizde gencecik çocuklarımız hayatlarını kaybetmektedirler” ifadelerine yer verdi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya, çakmak gazı kullanımını önleme ve hem gençlerimizi hem de ailelerini zararları konusunda bilinçlendirmeye dönük yapılan çalışmaları soran CHP’li Güzelmansur, şu sorulara yanıt aradı; “Ülkemizde çakmak gazı bağımlısı kaç kişi vardır?

Son 5 yılda çakmak gazı inhalasyonu nedeniyle yaşamını kaybeden kişi sayısı nedir? Bu ölümlerin yıl, il ve yaş itibarıyla detayları nedir?

Son 5 yılda ülkemizde çakmak gazı inhalasyonu nedeniyle tedaviye alınan kişi sayısının yıl ve yaş bazındaki detayları nedir?

Ulaşımı diğer maddelere göre daha kolay olduğu için gençlerimiz arasında kullanımı yaygınlaşan çakmak ve çakmak gazını 18 yaş altına temin ettiği için, son 5 yılda hakkında işlem yapılan kişi sayısı kadar kaçtır? Bunlarla ilgili yapılan işlem nedir?” (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here