Görme Engelli Kamil, Dokuduğu Kilimlerle Dikkat Çekiyor

0
70

Hatay’ın İskenderun İlçesinde yaşayan Görme Engelli Kamil Göçmen, elleriyle dokuduğu kilimlerle dikkat çekiyor. Doğuştan %85 görme engeli olan 33 yaşındaki Kamil Göçmen, kilim dokumanın kendisini çok mutlu ettiğini ifade ederek, üretmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

Engelliyim, Engel Tanımam Derneği Başkanlığı görevini de başarıyla yürüten Göçmen, Engelsiz Atölyesinde öğretmenlerinin de yardımıyla 2017’de bu yana kilim dokuduğunu kaydetti.

Bu işe nasıl başladığını ve nasıl yaptığını anlatan Göçmen; “Ben Engelliyim, Engel Tanımam Derneği Başkanı Kamil Göçmen. 33 yaşındayım, doğuştan %85 görme engelliyim. 2017 yılında kilim dokumaya başladım. İlk önce bileklik yaparak başladım. Daha sonra küçük kasnak üzerinde çanta yapmaya başladım. Sonrasında kendimi geliştirerek, görme engelli olmama rağmen ‘Ben bu işi başarabiliyorum’ dedim ve büyük ürünler yapmak istedim. Çanta, yastık, büyük kilimler yaparak kendimi baya bir geliştirdim.

2017 yılının aralık ayından beri bu işi azimle yaptım. Kilim dokuma sabır isteyen bir iş, sabretmeyen bunu yapamaz. Bu işi bana öğreten Sevim Kabak hocamın bana göstermiş olduğu desenleri yapmaya çalıştım. Çizimleri hocamız yapıyor, modeli kendisi ayarlıyor. Sonrasında desene başlıyorum ben, hocamız gerekli yerlerde bana yardımcı oluyor. Diğer arkadaşlarım da bana destek oldu. Üretmeye ürünlerimi çoğaltmaya devam edeceğim. Ürünlerimi sergilemek istiyorum çoğalttıktan sonra” diye konuştu.

Yüzde 15’lik görüşü ve hocaları sayesinde ayarlamaları yaptığını ifade eden Göçmen; “Renkleri ayırma konusunda sıkıntı yok fazla renkleri seçebiliyorum ama ilmek sayılarını hocam ayarlıyor. Basamak çıkacağım zaman ip sayısına göre çıkıyorum. Bu zaman kadar 5 çanta, 1 şark köşesi, bir tane 80*200 boyutların bir kilim dokudum. İki büyük ve bir küçük yastık yaptım” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here