Futbolun Liderleri (3)

0
39

Değerli Okurlarım, bireysel sporlarda da, kolektif sporlarda da, müsabaka esnasındasporcuların kafalarını meşgul edecek sorunlar yaşamaları daima aleyhte faktörler olmuştur. Boksörse, ilk rauntta nakavt olur. Güreşçiyse, sırtı yerden kalkmaz. Halterciyse, kaldırmak istediği ağırlığın altında kalır vs…

Burada önemli bir konu daha var, risk almaya yatkın forvetler kadar, tedbiri elden bırakmayan defans oyuncuları, ileri uç oyuncularıyla defans bloğu arasında koordinasyonu sağlayacak güçlü ve hızlı oyun kurucular, bütün takımlarda daima olmalıdır. Müsabaka boyunca, kalesine dört beş tehlikesiz top gelen kaleciler, doksan dakika boyunca takımla beraber olmalıdırlar, hareketleriyle, sezgileriyle, uyarılarıyla takım arkadaşlarını motive etmelidirler.

Yine de bu saydıklarım özelliklerin dışında, takımın lideri olabilmek tabi ki en önemli unsur. Lider oyuncu, yüksek tempoda futbol oynadığı zaman yani forvetle defans arasında koordinasyonu sağlayacak, güçlü, yüksek tekniğe sahip oyun kurucular, oyunu bir anda çevireceği gibi, her futbol takımının ihtiyacı olan oyunculardır.

Bu söylediklerimin ötesinde, takımda lider olmak, belki de en önemli unsur. Orta saha oyuncularının ve defans bloğunun sözlü olarak da, kağıt üzerinde de belirlenmiş belli görevleri vardır.

O zaman, futbol takımlarında lider kimdir?

Teknik Direktörler mi? Kulüp Başkanları mı? Takım Kaptanları mı? Olgun Yaşlardaki Oyuncular mı?

Futbol öyle bir spor ki onun varlığından, işleyiş biçiminden, başarılarından, verilerinden, taraftar çokluğundan kurumlar, hatta hükümetler bile etkilenmişlerdir. Çünkü futbol, liderlik konusunda muhteşem bir açılım sağlıyor. Önemli bir müsabaka öncesinde kulüp başkanlarının bile liderlik yaptığı günler oluyor. Zaten liderlik vasfı olmayanların bu işte söz sahibi olmayacakları tabiidir.

İlk bakışta, Teknik Direktörler genel olarak liderlik fonksiyonunu icra ediyorlar.Antrenmanlarda ise, yetkileri olduğundan takımın antrenörleri liderliği üstleniyorlar. Maç için sahaya çıktığında ise, takımın kaptanı, tartışılmasız takımın lideridir. İyi bir kaptan, oyun esnasında arada bir teknik direktörlüğüyle göz göze gelebilen sporcudur. Bilindiği gibi, dışarıdan oyunu okumak daha kolaydır.

Bunlardan başka, oyun kurucular doksan dakikanın büyük bölümünde lider konumundadır. Maç boyunca topla buluşan her futbolcu atacağı öldürücü paslar sonucu, geçici olarak lider durumundadır, çünkü tüm gözler onun üzerinde toplanmıştır.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here