Futbolun Çimentosu: Kondisyon (4)

0
34

Değerli okurlarım, futbolu; üst düzey temaşası olan bir spor olarak tanımlıyorum. Bu ifadeye kimse karşı çıkmadığına göre, demek ki doğru. Futbol hem sert ve en ağır bir spordur. 90 dakika içinde sadece koşmuyorsunuz, sadece zıplamıyorsunuz. Bazı hırslı oyuncularda, tekmeye kafayı uzatıyor. Böylesine ilginç bir spordur futbol.

Futbol kondisyonel açıdan tanımlarından biri de, futbolun kuvvetedayanıklılığa vesürate, üst düzey çabukluğa kendine özgü olarak ihtiyaç gösteren bir spor olarak da lanse edilebilir. Bir futbolcunun yeterli ve dengeli kuvvete sahip olması, sadece olumsuz hava koşullarında değil, sakatlıkların önlenmesinde de değil, oyunda göstereceği performans da önemlidir.

Futbolun kuvvete, dayanıklılığa, üst düzey çabukluğa her an ihtiyaç bir spor olduğunu söylemiştim. Bu nedenle, bir futbolcu oyunun her dakikasında güçlü ve dikkatli olmak zorundadır. Özel sorunlardan arınmış, sakin bir beyinle yeşil zemine ayak basmak zorundadır.

Bütün bunlara rağmen, kaygan zeminde, çok yağışlı havalarda, dengede kalabilmek için ikili mücadelelerdeki ani durmalar ve yön değiştirmelerde, hava toplarına ya da rakip tarafından uzun ve derin paslara ilk çıkışta, dengeli ve oldukça yüksek performansta olmaları gerekir. Bir futbolcu, futbol için gerekli kuvvet gereksinimini sadece antrenmanlarda kazanabilmesi yeterli olmayabilir. Bunun için futbola özgü ek ağırlık çalışmaları yapması gerekmektedir. Bu kuvveti kazanabilmesi için atlet gibi koşacak, bir halterci gibi de ağırlık çalışmaları yapacaktır.

Aslında, futbolcu olmak ve onun hakkını verebilmek, göründüğü kadar kolay bir hadise değildir. Ek ağırlık çalışmaları yaparken halterciler gibi kaslara sahip olmayacaksın. Koşacaksın ama bir atlet kadar yumuşak bir fiziğe sahip olmayacaksın. Futbol için, ilginç bir spor diyorum ya bir oyuncu gerçekten kuvvetliyse, moral motivasyonu üst düzeydedir. O moral de kendisine %25’lik artı başarı oranı sağlar. Rakibi de güçlü olduğunu anlarsa işi daha da kolaylaşır.

Futbol kolektif bir spordur. Bireyselliğe yer yoktur. Bireysel oynayan oyuncular zaman-zaman mecburen top tutarlar bunun da nedenleri vardır. Ya zaman kazanmak ya da arkadaşlarını dinlendirmek, veyahut da oyunu soğutmak olacaktır. Bununla beraber, ayağında top tutan, top saklayan oyuncuların top tekniği ve kondisyonu iyi olan oyunculardır. Kondisyonu zayıf oyuncular, ilk yarım saatten sonra yorulurlar, bu defa dil kondisyonları kendini gösterir.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here