Futbolcu Hakları Nedir? (4)

0
27

Değerli okurlarım, gerçeği söylemek gerekirse, futbolun ağırlığını, yükünü en çok futbolcular çekiyor. Onların yeşil zeminde göstereceği bütün performans, ilgili kulübü doğru yönde etkiliyor. Kulüplerin, Kurum ve Kuruluşların başarısızlığı, başarıyla dönüştürmek için zamanları oldukça müsaittir. Organizasyon yapılarını ve kadrolarını defalarca değiştirebilirler.

Bir başka avantajları da işlev görmeyen ya da minimum başarı verimi sağlayamayan kulüpler kapanabilir de… Geniş bir perspektiften bakılınca sorun olmayabilir. Aynı sosyal işlevi görmek için yerine başka bir kulüp da kurabilir. Ancak bir futbolcu için, aynı olanaklar ve rahatlık hiçbir zaman söz konusu edilemez. Futbolcu 90 dakika içinde bazı şeyleri kazanır ya da kaybedebilir.

Bir futbolcu, bir daha geri gelmeyecek bir zamanı kullanarak bazı becerilerini göstererek kendine bir yaşam kurmaya çalışacaktır ve bu da hep böyle olmuştur. Buna rağmen, becerilerini iyi kullanabilirse sorun yok, aksi halde geleceği fazla parlak sayılmayabilir. Hastalıklar, şanssız ve uzun süren sakatlıklar, futbol yaşamlarını olumsuz etkiler. Çoğu zaman spor yaşamları da sona erebilir.

Özellikle, ülkemizde (şehrimizi de kastediyorum) futbolcu olmak, geleceğini sağlamak daha da risklidir. Çünkü Türk futbolcusunun örgütlü bir yapısı yoktur. Hakları her gün daha fazla çiğnenmektedir. Sık-sık olmasa bile imzalanan sözleşmelerde futbolcu geleceğini tozpembe görecektir ama belirsizlik henüz ortadan kalkmamıştır. Bu belirsizlik büyük boyutlarda da tezahür edebilir.

Bu anlatacağım, köklü profesyonel takımlarımızın haklı ya da haksız yaptıkları ama yerel takımlarımızın böyle bir şeye bulaşmadığı bir yaklaşımdır. Yarınlar neler gösterecek bilinmez, yanlış yapıldığında onları da yazarız.

Sakatlandığında tedaviniz geciktirilir ve iğneyle oynanmaya zorlanırsınız. Alakasız bir ortamda büyük para cezalarına çarptırılırsınız. Yerel Takımlarımızın şu ana kadar olmadı diye düşünüyorum ama bunların hepside yaşanmış hadiselerdir ve de bir uyarı niteliğindedir.

Daha önce de söylediğim gibi, futbolcuyu hoş tutmak, ona değer vermek ve yolların ayrılması düşünülüyorsa, bunu centilmenlik kuralları içinde darılıp kırmadan halletmek en geçerli çözümdür. Futbolcu Örgütleri konusuna daha sonra ayrıntılı gireceğimden fazla uzatmıyorum.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here