Futbolcu Hakları Nedir? (3)

0
28

Değerli okurlarım, Futbol “karizmatik” bir spordur. Diğer branşlar içinde sivrilen, onlara öncülük yapıp prestij kazandıran bir sektör konumundadır. Öyle olunca da o sporu yaparak yaşamını idame ettirenlerin de bir adım önde olacaklarını düşünüyorum. Gerçek olan da budur herhalde.

Futbol mevzuatında, kulüplerin hiç bir koşul altında futbolcuların sahibi gibi davranmayacaklarının altı çizilmiş ve hatta kazınmıştır. Bu kadar kesin… Bu sert sporu yapan futbolcular, kulüplerini terk etmedikçe, idmanlarını (hastalık sakatlık hariç) aksatmaması kaydıyla kulübündeki tüm alacaklarını alır. Ve de hiçbir yönetim, futbolcusunun rızası olmadan, tamamen yada kiralama yoluyla başka bir kulübe gönderemez. Karşılıklı olarak anlaşılması tabiidir.

Bütün kulüpler sözleşmede yazılı hükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır. Sözlü olarak vaat edilen hakların yerine getirilmesinde, futbolcunun performansı açısından büyük faydalar vardır. Kulübün futbolcusu üzerindeki yegane hakkı, onun hizmetinden yararlanmak veya sözleşmeyi süresinden önce feshetmek karşılığı alacağı fesih tazminatı ile sınırlıdır.

Her hangi bir futbol kulübünün futbolcusuna olan para borçlarını vadeyi takip eden yedi gün içinde ödemesi zorunludur. Bu kurala uyamazsa n’olur? O zaman futbolcu, sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetmek, alacağını talep etmek yanında, kulüpten haksız fesih tazminatı da talep etmek hakkına sahip olur.

Görüldüğü gibi, verilen sözü ya da sözleşme koşullarını yerine getiremeyen kulüpler oldukça zor durumda kalıyor, tekerrürü halinde de, transfer yapması oldukça zorlaşıyor. Daha bitmedi… Kulüplerin sözleşme koşullarını yerine getirmemekle uğrayacakları ekonomik kayıplar ya da prestij kayıplarının dışında, daha büyük kayıplara da hazırlıklı olmak zorundadır.

Futbolcunun fesih hakkını kullanması sadece alacaklarını tahsil edememesi hali ile de sınırlı değildir. Kaleciler hariç kulübün oynadığı resmi müsabakaların en az 10’unda görev alamayan futbolcular da haklı fesih hakkı kazanırlar.

Şimdi, burada önemli ve her zaman geçerli olan nedir biliyor musunuz? Futbolcunun performansından yararlanmak ve sorun yaşamamak için oyuncularla fazla görüşmemek kaydıyla iyi ilişkiler içinde olmaktır. Yöneticilerde, futbolcularda, birbirlerinin kara gözüne âşık değildir. Havalanmayıp, uyum içinde olunursa, tadından yenmez.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here