Futbol ve Kardelen (2)

0
32

Değerli okurlarım, futbol öylesine bir oyundur ki, fazla sıcağa da, soğuğa da gelmiyor. Gelmiyor da oynanmıyor mu? Nasıl oynanmaz, hem de efendi gibi oynanır. Hepinizin bildiği gibi, çok sıcak havalarda oynanan müsabakalarda, yirmi dakikada bir hakem futbolcuların su içmelerine izin verir. Yürümenin bile zor olduğu o sıcak havalarda, sporcular süratle su kaybettiklerinden iki dakikalık su molası veriliyor ve hayati tehlike ortadan kalkıyor.

Kışın ve soğuk havalarda su içmek ve su molası diye bir şey söz konusu değil ama o mevsimin de başka türlü dezavantajları var. Bunun bir örneğini kısa süre önce yaşadık… İtalya şampiyonu Şampiyonlar ligindeki son maçını oynamak üzere ülkemize gelmişti. Türk Telekom Arena’da berabere bile kalsalar ikinci tura yükselecekler. TT Arena’da her şey mükemmel, hava güzel ve yemyeşil bir zemin ve müsabaka böylesine güzel bir ortamda başladı. Her şey istenildiği gibi giderken, birden bire hava bozuldu ve on dakika içinde yeşil zemin çarşaf gibi oldu.

Sizlere o önemli maçı anlatacak değilim. Gelişmeleri, nasıl oynandığını ve ikinci tura yükselen futbol takımımızı biliyorsunuz. Şu aşamada, şunları anlatmaya çalışıyorum. Anlatabilmem için de, birkaç örnek vermek zorundayım. CSKA-Bayern Münih müsabakası! Moskova’da öylesine kar fırtınası var ki yürümekte zorlanıyorsunuz. Şehir içinde kar kalınlığı 20-25 santimetre. Fakat stat da, özellikle yeşil zemin üzerinde bir gram kar yok. Müsabaka normal saatte başlıyor ve hava muhalefeti nedeniyle ertelenmeden bitiyor.

Finlandiya Kuopio’da bir UEFA maçı oynanacak. Kar yağmur gırla, dışarıda yürüyemezsiniz bile ama stat yemyeşil, pırıl-pırıl, maç da oynanıyor, bir sorun yaşanmıyor. Üstelik bu şehirlerin (sayacaklarımdan söz ediyorum) haritada yerlerini bile bulamazsınız. O kadar küçük bir kent. Danimarka’nın küçük bir kenti Farum, bunun da yerini ismini haritada bulamazsınız.  Nordjalland UEFA’da Olimpiyakos’la mücadele ediyor. Kar fırtına almış başını gidiyor ve kar kalınlığı 40-50 cm ama zemin pırıl-pırıl. Müsabaka başlıyor ve bitiyor.

Estonya’nın Nömme Kalju takımı Viktoriya Plazen ile şampiyonlar ligi maçı oynayacak. İskandinav ülkelerini ve çevresini söylemeye gerek var mı bilmiyorum. Kar tipi milleti donduruyor ama stat da sorun yok ve zamanında bitiyor. Son bir örnek daha vermek istiyorum. Elfsborg İsveç Boras kenti takımı ve UEFA’da FC Salzburg takımı ile UEFA Kupası için karşılaşacak. Yoğun kar yağışı nedeniyle her taraf bembeyaz ama statta maç çatır-çatır oynanıyor.

Aslında çok örneği var da, bu kadarı yeter diye düşünüyorum. Ve de saydığım bu statların kapasitesi, bizim bazı ilçelerimizin seyirci sayısıyla eş değerde. Onlar futbol maçı izlerken üzüntü duymuyorlar. TT Arena’nın 52.500 kişilik stadı! Onu da yarın anlatacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here