Futbol ve Ekonomi (5)

0
30

Değerli okurlarım, kurallara uyarak yaşamak, insanlara saygılı olmak, yüzümüzden tebessümü, gönlümüzden sevgiyi eksik etmemek bizleri istenmeyen, istemediğimiz olumsuzluklardan nasıl koruyorsa; futbol da kurallara uyularak icra edilirse, getirisi de, temaşası da tavan yapar. Bu şekilde oynanan futbol ülkenin ekonomisini de, itibarını yüceltir.

Sık-sık duyuyoruz ya… Milli takımımız gençleşiyor. Falan filan takımlar gençleşti. Yaş ortalaması 22-23 gibi… Bir yöneticinin söylediklerini unutmam mümkün değil. Bu biraz da kültür meselesi! O yönetici aynen şunları söylemişti; “Gençlerle yaşlıları gaynaştırdık…” Sezon yeni, sporcular da takımın yenisi, hal böyle olunca bu gaynaşma işi nasıl oluyor anlamış değilim.

Gençleşmek demek saygısızlaşmak demek değildir. İstikbal vadeden oyuncular genelde yarınlar içindir. Her şeyin bir zamanı olduğu gibi, futbolcularda sırasını bekleyecektir. Ancak, bu gençleşme altyapıdan olursa çok daha verimli olduğunu söyleyebilirim. O genç sporcu altyapı terbiyesi almıştır, kapasitesi bellidir ve özellikle oynayacağı mevki önceden belirlenmiştir. Teknik kadro o gençleri tanıdığı için olumsuzluk oranı düşüktür.

Attığım içeriğinde çok şeyler bulunmakta. Örneğin, ekonomisini düzelten bir kulüp, borçsuz harçsız sezonlar yaşıyor ve hatta korkulu bir takımda oluyor. Puan sıralamasında ilk üç ya da beşte! İlk bakışta her şey yolunda gibi gözüküyor. Güzel futbol oynamak, kurallara uymak, bağlı bulunduğu federasyonla iyi ilişkiler içinde olup sorun yaşamamak… Bunların hepsi de güzel yaklaşımlar ve her kulüp de olması gereken ve de olmazsa olmazlardan.

Ekonomi, centilmenlik, güzel futbol, alt yapılar, gençleştirme gibi önemli hadiselerden söz ettik ama bir önemli hadise daha var ki, zaman-zaman her şeyi kamufle ediyor. Konumuz olmamakla birlikte, yine de ondan söz etmemiz gerekiyor. Taraftar ve onun içindeki fanatikler! O fanatikler ne diyorlar; “Ölmeye, ölmeye geldik… Takımımızı görmeye geldik…”

İnsanın takımını görmesi için ölmesi gerekmez, bu bilinen bir gerçek. Fanatik deyip geçemeyiz. Bunlar maçta takımları adına çok etkilidir. En iyi motivasyon aracıdır, ekonomi ile ilgisi yoktur. Küfrün en iyisini yaparlar, hepsi de şair ruhludur. Bir anda slogan üretirler hem de ölçülü kafiyeli. Futbol her şeyiyle güzeldir ya, onu çirkinleştirenler olmasa!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGIALRIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here