Futbol İçin Ayak Yeter mi? (5)

0
38

Değerli okurlarım, futbol öylesine bir spor ki hiçbir şeye benzemez. Bu ayak oyununa, ben sporun lokomotifi diyorum da, şu ana kadar hiç kimse karşı çıkmadı.

Futbol dostluktur, centilmenliktir, kardeşliktir diyoruz ve yazıyoruz ya bu konuda yöneticiler birinciliği kimselere vermezler. Onların ağzından katiyen düşmez. Futbol, insanoğluyla nerdeyse aynı yaşta Arabistan’da oynanmamış olabilir ama keşfedilmemiş kıtalarda oynadığı rivayet ediliyor. Neyse…

Futbolun sırtından zengin olanlar, şöhreti yaşayanlar, kendilerine “İMPARATOR” ve “DİREKTÖR” unvanları verilenler bile, bu spora zarar vermek için neler yaptıkları herkesin malumu.

Futbolu oynamakta, oynamamakta, izlemekte düşünüldüğü kadar kolay bir hadise değildir. Kağıt üzerinde; futbol ayakta oynanır, gözlerle izlenir de yazıla bilir de. Böyle yazmak ve düşünmek yeterlimi sizce? Tabi ki yeterli değil. Meşin yuvarlak ayakta tekmeleniyor ama burada akıl fikir ayrılığı vardır.

Bazı yöneticiler ve teknik direktörler maçtan önce soyunma adasında oyunculara aynen şunları söylerler. “Ne Pahasına Olursa Olsun Maçı Alacaksınız…” Futbolcuları motive etmenin şekli bu olmamalıdır. Bu ifadeler tamamen tahrik etmektir. Hatta bazı yöneticiler bu pervasızlığı basın mensuplarına da söylemekten çekinmezlerdi. Teşvik priminin mubah olduğunu sakınmadan söylerlerdi. Bu ifadeleri söyleyenlerin ikisi de öbür tarafta.

Savaşa gider gibi maça gitme alışkanlığı her geçen gün yaygınlaşıyor. Bu olumsuz durumun cezalarla ve benzeri müeyyidelerle biteceğini, azalacağına şu aşamada kimse düşünemiyor. Her maçta olmasa bile, düşünce olarak mevcut. Yenmek, kazanmak insanların yapısında var. Yenilgiyi hiçbir canlı kabul etmez. Hayvanlarda yenilgi hayatın sonudur bu doğru. Fakat insanlar için hayatın sonu değil, dünyanın da sonu değil. Yani insanlarda yenilginin öyle ya da böyle telafisi vardır. İnsanız ya ondan.

Spor elle de oynanır, ayakla da. Hangi spor dalı olursa olsun sağduyu, insanı duyguları unutmadan yapılmalıdır. Futbol ayakta oynanır ama ayakla düşünülemez ve beyin devreye girmelidir.

Futbolumuzu ve diğer spor dallarında söz sahibi olanlar öncelikle beyaz düşünmeleri gerekecektir. Neden beyaz diyorum, çünkü beyaz saftır, durudur, arıdır, halistir, temizdir, yalındır, katıksızdır, berraktır, yani başka renkler birbirinin karışımından olur ama beyaz sadece kendisidir. Beyaz tektir, tekindir muadili yoktur. Yeni TFF Başkanı bu işlerden iyi anlar.

Bu konuda yazılacak ve söylenecek çok şey var. Fakat bira içenlere “Ahlaksız olursunuz” dersen, seçilmiş belediye başkanını mahkemelerle tehdit edersen, yetkilerini kısıtlarsan bu iş böyle gitmez. Emevi Caminde sizin ne işiniz var? Ülkemizde okuldan çok, hastaneden çok cami var. El âlemin mabedine neden göz dikiyorsunuz? Gelişinize ben karar vermedim ama gidişiniz muhteşem olacaktır.

Mutlu olun, mutlu, kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here