Futbol, Futbolcularla Güzeldir (2)

0
21

Değerli Okurlarım, futbolun estetiğinden söz ederken, bunu birkaç cümleyle geçiştirmek futbolun özüne hakaret olur. Estetik salonları, güzellik uzmanları bizi fazla ilgilendirmese bile, futbolun estetiği bizim konumuz ve de ayrıntıya girmek zorundayız.

Estetik, bir taşınmaz ve bir gıda maddesi gibi, eğrisine-doğrusuna, boyuna-posuna bakılıp da satın alınacak bir cisim değildir. Yani bu önemli hadise marketlerde satılmaz. Bildiğiniz gibi,  insanlarda Allah vergisi yetenekler vardır. Herkeste bu yetenekler bulunamayacağına göre, bir an için bütün sporcu ve sporcu adaylarını aynı kategoride görelim, nasıl estetik kazanacaklarını düşünelim.

Arzu edilen yetenek ve estetik, ustaların yanında ve takımların altyapılarında öğrenilir. Belli bir yaşa gelmiş, adaleleri kazıklaşmış sporculara fazla bir şey verilemez.

Altyapılar nasıl bir yerdir? Genç sporculara neler verilir? Göze batan farklılıkları nelerdir? Altyapılara önem veriliyor mu? Altyapılara kimler çocuklarını veriyor?

Bu farklılıkları bildiğimiz kadarıyla açıklayalım. Kuralları yaşamayı öğreten ailede büyüyen çocuklarla, diğerleri arasında fark vardır. Çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlayan ailede yetişen çocuklarla, diğerleri arasında fark vardır. Tolerans ve sevgi ortamında büyüyen çocuklarla, diğerleri arasında da fark vardır.

Aile içinde özellikle sporla ve daha sonra sinema, tiyatro ve müzikle ilgilenen çocuklarla, diğerleri arasın da çok büyük fark vardır. Kitap, dergi, gazete okunan bir ortamda büyüyen çocuk ile diğeri arasında fark vardır. Toplumsal duyarlılık ve sorumluluk sahibi ailelerde yetişen çocuklarla, diğerleri arasında fark vardır.

Yaşama ve yaptığı işe saygılı, ahlaklı ve demokratik davranışı benimsemiş ailede büyüyen çocuklarla, diğerleri arasında fark vardır. Gençleri anlayan ve onun düşüncelerine değer veren aileden gelen çocuklarla, diğerleri arasında fark vardır. Çocuğuna emek veren ve onun emin ellerde daha iyi yetişeceğine inanan ailelerin çocuklarıyla, diğerlerin arasında fark vardır.

Tutum ve davranışları dengeli olan ve çevresine daha saygılı olan ailelerde yetişen çocuklarla diğerleri arasında fark vardır. Bilim ve teknolojik gelişmeleri izleyen ailede büyüyen çocuklarla, diğerleri arasında fark vardır. Başarıya ulaşma yollarının açık olduğu, uzman ellerde çok şeylerin kazanılacağına inanan ailelerde yetişen çocuklarla, diğerleri arasında fark vardır.

Bu farkın en uygun olduğu yer ise, altyapılardır. Bunun yıllardan beri yazıyorum. Herkes anladı da, sadece bir profesyonel takımımızın yöneticileri anlayamadı. Hayret doğrusu!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here