Fırat; “Ahinin Alnı ve Eli Açık Olmalı”

0
127

Ahilik Haftası Kutlamaları Devam Ediyor

İskenderun Kuyumcular ve Saatçiler Odası tarafından Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Etkinlikler, çarşı esnafına çiçek dağıtımı ile başlarken, yılın en olgun esnafına Ahilik Kaftanı giydirildi. Bu yıl Ahilik Kaftanı 54 yıllık kuyumcu olan M. Kemal Güngör’e layık görüldü.

Esnafların bayramını kutlayan Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Uğur Fırat, Ahilik’in öneminden bahsederek; “Esnafımızın bayramını kutlayıp çiçeklerini takdim ettik. İskenderun sevdalısı esnafa ve yönetim kuruluma teşekkür ediyorum.

Ahilik Kaftanı yılın en olgun esnafına 54 yıllık üyemiz olan M.Kemal Güngör’e, layık görülmüştür. Yönetim kurulumuzla birlikte kendisine kaftanını giydirip tebrik ettik. Çünkü Ahilik belli bir süre, bir iş basamağında kalarak olgunlaştırılan yamak-çırak-kalfa-usta hiyerarşisi kurmayı ve bu basamaklarda baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar.

Esnaf ve sanatkârlıkta önemli bir sorun olan üretici-tüketici çıkar ilişkilerini, birbirleriyle sürtüşmeye düşmeyecek şekilde ayarlar.

İşe saygı ve çalışkanlık, yardımlaşma ve haksızlığın cezalandırılması da Ahilik kurumunun temel ilkeleri arasındadır.

Ahilik geleneğine göre bir ahinin; alnı açık olmalı, eli açık, cömert, yardımsever olmalı, sofrası, kapısı açık olmalı, nesi varsa misafiriyle paylaşmalıdır. Dilini yalandan, gıybetten, iftiradan bağlamalı, gözünü ayıp aramaktan, elini haramdan bağlamalı, belini bağlamalı, kimsenin namusuna göz dikmemelidir” şeklinde konuştu.

Ahilik Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında ayrıca kuyumcular çarşılarının önlerinde halka tatlı ikramında da bulunuldu. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here