Etrafınızda ALS Hastası Olabilir!

0
278

‘21 Haziran Dünya ALS Günü’ sebebiyle, bu hastalığa dikkat çeken Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, hastalığın ilk belirtilerinin kolda ya da bacakta güçsüzlük ve incelme olduğunu dile getirdi.

ALS hastalığı ile ilgili önemli uyarılar ve önerilerde bulunan Kara; “Tüm dünyada görülen bir hastalık olan Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS), bir tür Motor Nöron hastalığı ve yıkıcı bir hastalıktır. ALS, hücre kaybına yol açan ve ilerleyen bir hastalıktır. Hastalığın maalesef henüz bir çözümü yok. Ama önemli olan bu hastalığın farkına varabilmek. ALS erken fark edildiği takdirde, ilaçlarla hastanın yaşam kalitesi ve süresi uzatılabilir. Bu hastalığın ciddiyetinin farkına varabilmek ve etrafımızdaki motor nöron hastalığı şüphesi görülen hastaları fark edebilmek önemlidir” açıklamasında bulundu.

Belirtileri Nelerdir?

ALS Hastalığının belirtileri hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Kara; “ALS hastalığının en önemli belirtileri; kas güçsüzlüğü, kas erimesi ve seğirmelerdir. Bu belirtilerle birlikte hastada yutma güçlüğü gelişebilir. Aynı zamanda solunum sıkıntıları gelişebilir. Fakat ilk bulguları daha çok yaygın kas güçsüzlüğü ve seğirmelerdir. Seğirmeler, sadece ALS belirtisi değildir. Ama seğirmelerin, kastaki erimeler ve güçsüzlükle birlikte görülmesi bu hastalığın belirtisidir. Eğer, vücutta yaygın bir seğirme varsa, nörolojik muayeneden geçmekte yarar vardır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here