Esnaflar Zamlara Karşı Direniyor!

0
60

Son zamanlarda iğneden ipliğe, pek çok ürüne gelen zamlar, esnafı kepenk kapatmakla karşı karşıya getirdi. Yemek sektöründe faaliyet gösteren esnaflar satış fiyatlarını arttırmamakta direndiklerini ifade ederken, zamların bu şekilde devam etmesi halinde istemeyerek de olsa bunu fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacaklarını belirttiler.

Döner Dükkânı İşletmecisi Ali Çoban, her gün gelen zamlar karşısında ne yapacaklarını şaşırdıklarını kaydederken; “İşlerimizde baya düşüş var. Bunun sebebi insanlar artık bütçelerine göre davranıyorlar. Her hafta aldığımız ürünleri ikinci hafta aynı fiyata alamıyoruz. Zam üstüne zam geliyor. Tavuğa gelen zam %60-70. Fırıncılar ekmek getirmeyeceğiz, her hafta zam yiyoruz diyorlar. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Biz de zam yapsak buraya gelenlerin %70’i talebe. Ceplerindeki para kısıtlı, nasıl alacağız. Zaten zorla geçiniyorlar. O yüzden sattığımız ürünlere fazla zam koyamıyoruz. Azla yetiniyoruz, yapacak bir şey yok. Umarım hayırlısı olur” diye konuştu.

Müşteriler Değişen Fiyatlardan Şikâyetçi

İskenderun’da baba mesleğini sürdüren ve yıllardır humusçuluk yapan Humus Evi İşletmecisi Fatma Pekmezci de müşterilerinin de her değişen fiyatlardan şikayetçi olduklarını dile getirerek; “Kullandığımız ürünlere zam gelmesi hem bizleri hem müşterilerimizi etkiledi. Müşterilerimiz de çok şikayetçi bu durumdan, her geldiklerinde farklı fiyat. Her gün zam geliyor biz de şaşırdık. Tahinin tenekesi olmuş 700 TL. Ben müşteriye ne kadar zam yapabilirim, hep zararına çalışıyoruz. Birazcık fiyatlar düşse çok iyi olacak. En çok yağ, tahin, yumurta, tüpe gelen zamlar çok yüksek, çok zorlanıyoruz. Bu duruma bir çözüm bulunmalı” şeklinde sıkıntılarını aktardı.

Gelen Zamları Henüz Müşterilerine Yansıtmadık

Nohutlu Pilav Dükkanı İşletmecisi Ali Tennioğlu da, kullandıkları ürünlere gelen zamları henüz müşterilerine yansıtmadıklarını ancak böyle devam ederse daha fazla direnemeyeceklerini söyleyerek; “Gelen zamlar bizi çok etkiledi. Biz daha fiyatlarımızı değiştiremedik. 7,5-8 TL’ye aldığımız baldo pirincin kilosu şu anda 12 TL oldu. 18 TL’ye aldığımız tavuk 24-25 TL’ye dayandı. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Tüm bu zamlara rağmen bizim satış fiyatlarımız hala eski fiyatlar. 2-3 güne bir zam geliyor. 68 TL’ye aldığımız yağ 95-100 TL’ye fırladı. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Müşterilerimizi memnun edebilmek için şu ana kadar fiyatlarımızı değiştirmedik ama zamlar böyle devam ederse, bizlerde bunu kendi satış fiyatlarımıza yansıtmak zorunda kalacağız” dedi.

Şahinoğlu; “Esnafımıza Yardımcı Olabilecek Adımlar Atılmalı”

Esnafların şikâyetleri doğrultusunda görüşlerini aldığımız İskenderun Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Hidayet Şahinoğlu da, esnafların içinde bulunduğu zor durumdan söz ederek; “Odamıza bu konuda çok şikayet var. Bir lokantacımız yaklaşık 20 çeşit ürün yapmakta bu ürünlerin malzemelerinin tamamıma haftada 1-2 gün zam geliyor. Bu konuda esnaflarımıza yardımcı olabilecek adımlar atılmasını istiyoruz. Zamların takip edilmesinde daha fazla çalışma yapılırsa en azından bizim esnafımızda fazla mağdur olmaz. Elektrik, su zamları, kira artırımları giderlerini çok arttırmış vaziyette, kullandıkları ürünlere yapılan zamların haricinde… Bu şekilde de esnafımızın çoğu mağdur. Yetkili makamlardan bu konularda esnafımıza yardımcı olabilecek ne gerekiyorsa yapılmasını Oda olarak esnafımız adına talep ediyoruz” diye konuştu.

Son 5-6 ay içerisinde yapılan zamlar nedeniyle kepenk kapatan esnafların da olduğunu vurgulayan Oda Başkanı Şahinoğlu; “Yapılan zamlara direnemeyip kapatan esnaflarımız da oldu bu süreçte. 5-6 ayın içerisinde yaklaşık 45 esnafımız kapatmıştır bu zamlardan dolayı” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here