Esnaf Dertli! “Sinek Avlıyoruz…”

0
22

Son aylarda sürekli artan maliyet fiyatlarının satışlarını ciddi anlamda düşürdüğünü söyleyen İskenderun Esnafı, adeta sinek avlar hale geldiklerini dile getirdiler.

Maliyet fiyatlarına gelen artışları fiyatlarına yansıtmasalar zarar ettiklerini, yansıtsalar satış yapamadıklarını kaydeden esnaflar, ne yapacaklarını şaşırdıklarını belirttiler.

Peynirciler Pasajında gıda maddesi ve sabun satışı yapan bir esnaf; “Maliyet artışlarını fiyatlara yansıtsak da satışlarda çok büyük düşme var. Örneğin bir defne sabununu 40 liraya satıyorduk, maliyeti 45 lira oldu, kaça satacağız? Mesela peynir, sütün kilosu 7 lira, 1 kilo normal peynir 7 kilo sütten çıkıyor, siz hesaplayın, bunun işçiliği ve diğer masrafları nerede?

1 ton kömürün parası 5 kat oldu. Her şey zarar. Zeytin koyduğumuz bir tane boş kutuyu 70 kuruşa alıyorduk bugün tanesi 8 lira, gel buyur bu işin içinden çık! Boş bidonu 20 liraya alıyorduk 125 lira oldu. Kargo ile yaprağın buraya gelmesi 260 liraya mal oluyor, adam bana yaprağı bedavaya verse kilosuna 7-8 lira masraf var. Fiyatlara yansıtmazsak zarar ediyorsun, yansıtsak satılmıyor, şaşırmış durumda esnaf” şeklinde dert yandı.

Terzilik yapan bir diğer esnaf ise; “Biz fiyatlarımıza yansıtamıyoruz. Biz battık zaten, Allah ıslah etsin bu milleti. Yapacak hiçbir şeyimiz yok, sabahtan beri oturuyoruz, siftah yok, parası olan götürüyor bankaya yatırıyor oturduğu yerde para kazanıyor. Biz de çalışıyoruz. Terziyim ben, bu şartlarda her şey sıkıntı, bir paça diktiriyor vatandaş 5 lira desen 2 lira vereyim mi diyor, kimsede yok” diye konuştu.

Aynı pasajda oyuncak satışı yapan esnaf; “Artan maliyetleri fiyatları yansıtıyoruz ama sattığımız eşyayı aynı fiyata alamıyoruz. Tüm mallar %100 zamlandı. Görüyorsunuz pasajda kimse yok, müşteri yok, sinek avlıyoruz burada. Allah yardımcımız olsun. İşlerimizin açılmasını bekliyoruz ama şu an öyle bir şey görünmüyor, mallara sürekli zam yağıyor, durmuyor” derken süs eşyaları satan bir diğer esnaf ise; “İşlerimiz çok durgun, şu an satışlar olmuyor, herkes pahalı görüyor” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here