Ertem; “AKP’liler Muhalefetin Susturulmasını İstiyor”

0
96

CHP Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem; “AKP’liler Muhalefetin Susturulmasını İstiyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, içtüzük değişikliğiyle kürsüden konuşan milletvekilinin konuşmasının 10 dakikadan 5 dakikaya, gruplar için 10 dakikadan 3 dakikaya indirilmek suretiyle vatandaşın gündeminin 40 dakikadan 14 dakikaya indirilecek olmasına sert tepki gösterdi.

Meclis oturumunu yöneten başkanının milletvekillerine söz söylememe cezası verebileceğini söyleyen Milletvekili Ertem; “İçtüzük değişikliğiyle kürsüden konuşan milletvekilinin konuşması 10 dakikadan 5 dakikaya, gruplar için 10 dakikadan 3 dakikaya indirilmek suretiyle vatandaşın gündemi 40 dakikadan 14 dakikaya indirilecek. Milletvekillerine uygulanacak cezalar arasına “Söz söyleme cezası” da eklenecek. Böylelikle oturumu yöneten başkan “Söz kesmek, sükûneti ve çalışma düzenini bozmak, şahsiyatla uğraşmak” suçlarını işlediği iddia edilen milletvekillerine “söz söylememe” cezası verecek” diye konuştu.

Gelecek yasama yılında muhalefetin sesini kısmak ve iktidara ayak bağı olmasını engellemek için bu tüzüğün çıkarılmasına karar verildiğini savunan Milletvekili Ertem; “Ak Parti ve MHP’nin ortaklığıyla hazırlanan İç Tüzük değişikliği teklifiyle milletvekilinin konuşma, siyasi parti gruplarının gündeme katkı sunma hakkı kısıtlanmakta ve disiplin cezalarıyla milletvekilleri hizaya getirilmek istenmektedir. Halkın talepleri, işsizlerin, emeklilerin, çiftçilerin ve daha nice kesimin mağduriyetleri mecliste dile getiriliyor. Bundan hoşnut olmayan AKP’liler muhalefetin susturulmasını istiyor. Zaten çözüm bulmadıkları gibi bir de mağdurların hakkını arayan muhalefetin sesini kesmeye çalışıyorlar. Bu İç Tüzük değişikliğiyle maalesef demokrasinin son kırıntıları da ortadan kaldırılıyor ve özellikle grup önerilerindeki söz hakkının kısıtlanmasıyla da halkın gündemi tamamen silinmek isteniyor.

Zaten 16 Nisan’daki anayasa değişikliği ile Meclis iyice işlevsizleştirilecek. Fakat AKP bu değişikliklerin yürürlüğe girmesini bile beklemiyor. ‘İç Tüzük’ü değiştirmeden Meclisi kapatmayın denildi’ Onun üstüne apar topar böyle bir şey geldi. Anayasa’ya aykırı, İfade özgürlüğüne aykırı, uluslararası sözleşmelere aykırı, demokratik devlet ilkesine açık bir şekilde aykırı, yasama sorumluluğuna aykırı.

Muhalefetin çeşitli konuları gündeme getiren ‘grup önerileri’ kısmı iyice budanıyor. Çeşitli durumlarda söz hakkı ve yoklama isteme imkanı önemli ölçüde sınırlanıyor. Böylece aslında Meclisi tamamen iktidarın kontrolüne almayı hedefliyor. Bütün bu çabaların ortak paydası tek adam yönetimine dayalı dikta rejimini her alanda hâkim kılmaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here