Engellilerle Beraberiz (2)

0
20

Değerli okurlarım, spor yapmanın insan sağlığına ne denli katkıları olduğunu söylememe gerek var mı? Hepimizin müşterek arzusu, spor yapmak suretiyle uzun yaşamak ve güzel yaşlanmak değil mi? Bunu başarmanın yolu ise, iyi ve güzel yaşamaktır, sağlıklı yaşlanmaktır. Stressiz bir yaşam düşünülemez ama yine de ondan uzak durmak bizim elimizde.

Bizim spor yaptığımız yıllarda, ellisini geçenlerin gözü kapıda olurdu. Azrail kapıdan girmez ama öyle düşünülürdü psikolojik olarak. Spor yaparsın ya da yapmazsın, borcun harcın olur, olmaz, stresin vardır ya da yoktur. Tadını bile kimsenin bilemediği canlı olan herkesin aklından çıkarmadığı, düşünmek bile istemediği o an geldiğinde, çaresizdir ve emaneti hemen, derhal teslim etmek zorundasındır. İstersen teslim etme, alacaklı çok katı kurallıdır. Kesinlikle faiz yürütmez!

Günümüze gelelim… Spor yapmanın ölüme çaredir demeye çalışmıyorum. Son nefese kadar daha dirençli kalınır diye düşünmekteyim. Bizim kuşak bile Ne olacağını bilemez!

Efendim, günümüzde, insanoğlunun ömrünü olumlu yönde etkileyen önemli faktörler vardır. Bunu biraz açalım dilerseniz. Engelli kardeşlerimizin özel konumlarını unutmadım.

*Sporun sevilir hale getirilmesi, yaygınlaştırılması, *Genetik mirasımız, *Egzersiz düzeyimiz, *Beslenme alışkanlıklarımız, *Stresle mücadele becerimiz…

*Çevremizin siyahtan griye dönüşmesi (temizlik bakımından), *Medeni ve sosyal yaşama alışmaya başlamamız, *Sağlık koşullarının iyiye doğru gitmesi, *Refah düzeyimizde şöyle bir kımıldamalar olması, *Duygusallıktan yavaş-yavaş uzaklaşmamız,

*Ruhsal dengelerin terapi yoluyla iyileştirilmesi, *Toplumsal bağlarımız (bu hep iyi gibi gözüküyor), *İnsanların paylaşıma özen göstermesi, *Genelde inanç gücümüzün daha iyi olması, *Zor durumda olanlara yardım için kendimizi zorlamamamız, *Etik davranmak, elik kişilere saygılı olmak…

Bunları dilediğimiz kadar çoğaltabiliriz de! Bu yazdıklarım futbolun içerisinde olan şeyler. Futbol bizlere olağanüstü özverili davranmaktadır. Konu bulmakta hiçbir zaman zorlanmıyoruz. Yukarıdaki maddeleri, bana yüzlerce soru yönelten engelli kardeşlerime yanıt olsun diye hazırladım. Ümit ediyorum okurlar bu sözlerimi, önerilerimi ciddiye alırlar.

Medeni yaşamda sahip olunması şeyler bu yazdıklarım ama o kadar fukarayız ki sosyal konularda, yine de azı çok sayarak mutlu olabiliriz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here