Enerji Kimlik Belgesi Hakkında Kamuoyuna Duyuru: “Yetkisiz Kişilere İtibar Etmeyin”

0
133

Elektrik Mühendisleri Odasından Enerji Kimlik Belgesi Hakkında Kamuoyuna Duyuru: “Yetkisiz Kişilere İtibar Etmeyin”

Hatay Elektrik Mühendisleri Odası adına basın açıklaması yapan Cem Hüzmeli, son zamanlarda odalarına gelen Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili soru ve şikayetler üzerine halkımızın doğru bilgilendirilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için bir açıklama yapma zorunluluğu doğduğunu kaydederek; “Yetkisiz kişilere itibar etmeyin” dedi.

Odalarına intikal eden şikayetler doğrultusunda, bu işi yapan bazı firmaların apartmanlara halkı yanılgıya düşürecek broşürler bıraktığının görüldüğünü ifade eden Hüzmeli; “Bu broşür ve arada geçen diyaloglarla sanki tüm mevcut binalara en geç 7 gün içerisinde başvurmaları gerektiği, kiralamalarda EKB alınmazsa elektriklerin kesileceği v.b yanlış bilgiler verilmektedir. Halkımızın Hatay’daki tüm apartmanlara bırakılan yazılara, bu tip duyumlara ve yetkisiz kişilere itibar etmemesini istiyoruz. EKB belgesi hazırlama işi serbest piyasa koşullarında, isteyen istediği firmaya yaptırma özgürlüğü var iken bu tip yalan yanlış bilgilerle haklımızı sıkıştırmak ve baskı altına almak hem etik değil hem de ahlaki değildir. Konunun doğru bilgilendirilmesi açısından aşağıdaki açıklamayı yapıyoruz.

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereği bütün binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alınması zorunlu tutulmuştur. Yeni yapılan binalara ruhsat aşamasında ilimizde SMM olarak faaliyet gösteren yetkili mühendislerimiz Enerji Kimlik Belgesi düzenlemektedir. Ancak 01.01.2011 tarihinden önce ruhsat alan binalar “mevcut bina” olarak tanımlanmış ve bu tip mevcut binalara 01.01.2020 tarihinden itibaren satış ve kiralama işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi düzenleme şartı getirilmiştir. Mevcut binalara düzenlenecek EKB’ler 10 yıl süre ile geçerli olacaktır.

Konuyla ilgili olarak; Her ne kadar Kanun mevcut binalar için 01.01.2020 tarihinden itibaren EKB alma zorunluluğu getirmiş ise de, bu EKB’ler şuan için sadece satış ve kiralama işlemlerinde istenmektedir. Satış veya kiralama işlemi yapılmayacak konutlarda şuan EKB belgesi alınmasında zorunluluk yoktur. EKB belgesini şuan için sadece Tapu Müdürlükleri talep etmektedir. Bu kurum haricinde hiçbir kurum EKB belgesi istememektedir. Satış haricinde EKB düzenlenmez ise herhangi bir yaptırımı yoktur. EKB belgesi tüm apartman için alınabileceği gibi sadece bir daire veya işyeri için alınabilmektedir. 7 gün içerisinde başvuru diye bir zorunluluk yoktur. EKB belgesi düzenlenmez ise (kiralama dahil) elektriğin kesilmesi söz konusu değildir. Elektrik, doğalgaz gibi aboneliklerde EKB belgesi talep edilmemektedir. Şuan için ilimizde bu belgeyi verebilecek kayıtlı bir kuruluş bulunmamaktadır. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının http://beptr.csb.gov.tr web sitesinde, EKB Vermeye Yetkili Firmalar kısmında bu belgeyi verebilecek kuruluşların listesi mevcuttur.

Binanıza veya tek bağımsız bölüm için EKB belgesi hazırlamak için gelen hem kuruluşun hem de mühendisin yetki belgesini talep edilmesi ve bu belgelerin Bakanlığın sitesinden kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Yetkisiz kişilerin ve kuruluşların EKB belgesi düzenlenmesine izin verilmemelidir.

Halkımızın yukarıda sayılan hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Herhangi bir uygunsuzluk ile karşılaşılması durumunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne şikayette bulunulabilir.

İlimizde faaliyet gösteren SMM’li mimar ve mühendislerinde bu işi yapabilmeleri konusunda, odalarımızca eğitim çalışmaları başlamış olup en kısa zamanda yetki belgesi alan SMM’li mimar ve mühendislerimiz mevcut binalara EKB (Enerji Kimlik Belgesi) verebileceklerdir” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here