Endüstri Meslek Lisesinde Bilim Fuarı Açıldı

0
220

bilim şenliği1Öğrencilerin Projeleri Şaşırttı!

İskenderun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde dün “4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı” açıldı. Fuar büyük bir beğeni ile izlendi. Hayal gücü ve yaratıcılıklarını kullanan öğrencilerin hazırladığı projeleri tek-tek gezerek eserleri hakkında bilgi alan İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, bazı projeler karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında imzalanan ve TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi tarafından yürütülen eğitimde işbirliği protokolü kapsamında ülkemizde bilim kültürünün geliştirilmesine yönelik olarak 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları destekleme programı açıldı. Türkiye’de pilot okul olarak belirlenen 1000 okul içerisinde yer alan İskenderun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde dün “4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları” düzenlendi. Kaymakam Su’nun açılışını yaptığı fuara İlçe Milli Eğitim Müdürü Muharrem Keleşoğlu’da katıldı.

bilim şenliği2

82 öğrenci ve 36 danışman öğrencinin hazırladığı 36 projenin sergilendiği bilim fuarında, öğrenciler hayal gücü ve yaratıcılıklarını kullanarak birbirinden değerli eserleri sergilediler.

Işın can say projesi ile enerji kaybının önüne büyük ölçüde geçileceğini söyleyen Proje Danışmanı Metalürji Öğretmeni Halil Sayan; “Öğrencilerimiz Vahitcan Dallı ve Ömercan Kılınç ile birlikte hazırladığımız bu proje güneş enerjisi ile çalışıyor. Yeryüzüne ulaşan güneş enerjisi km2 başına 1,5 milyon BG dolayındadır. Bu çok büyük enerjiyi yararlanılabilir duruma getirmekte önemli güçlüklerle karşılaşılır. Yüksek sıcaklıklar elde etmek amacıyla büyük parabolik toplayıcılar kullanmak gerekmektedir.

bilim şenliği3

Bu toplama kademeli ince kenarlı büyük çaplı (3m) merceklerle yapıldığında 1800 dereceye yakın bir sıcaklık elde edilmektedir. Optik olarak ince kenarlı merceklerden geçen güneş ışınları belirli bir noktada odaklanarak, orada yüksek derecede ısı ve ışık oluşacaktır. Bu şekilde de fabrikalar metallerin eritilmesinde bu projeyi kullanabilirler. Bu hem büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlayacak hem de tükenmeyen bir enerji kaynağı olacaktır” dedi.

bilim şenliği4

Çoğunluğu doğaya ve çevreye zarar vermeyecek icatların sergilendiği fuarda Kaymakam Ali İhsan Su, bazı projeler karşısında şaşkınlığımı gizleyemedi ve projeyi hazırlayanları tebrik etti. Bilim fuarı bugünde açık olacak.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here