Emlak Piyasası da Sıkıntıda…

0
62

Yaklaşık bir buçuk yıldır yaşanan ‘pandemi’ koşullarından olumsuz etkilenen emlak piyasası, son aylarda döviz kurundaki artışlardan da nasibini aldı.

Emlak piyasasının durumunu sorduğumuz Emlak Danışmanı Alican Gerksar, emlak piyasasının son aylarda özellikle dövizin çok yüksek olmasından dolayı çok belirsiz bir hal almaya başladığını vurguladı. Yaşanan bu belirsizliğin fiyatların yükselmesine neden olduğunu da ifade eden Gerksar; “Stabil bir duruma girdik, alım satım hemen hemen yok gibi. Satıcılar satışlardan çok tereddütlü. Alım satım şartları şu anda oluşmuyor diyebiliriz. Emlak fiyatları dövize endeksli duruma geldi. Döviz yükseldikçe satıcılar, satış noktasında çok tereddüt ediyorlar, birçok satışlar bundan dolayı iptal edildi. Hem satış, hem kiralamada, hatta konut üretiminde arzu edilen noktalar yok. Bir darlık var, belirsizlik var. Bu da piyasanın bütün koşullarını etkilediği gibi emlak piyasasını da maalesef olumsuz anlamda etkiliyor” şeklinde konuştu.

Kira bedellerinde yaşanan artışlara da değinen Gerksar; “Son bir iki yıldır pandemi ile beraber konut üretiminde duraksama oldu. Bizim bölgemizde de bazı projeler sekteye uğradı, çıkmaza girdi çeşitli sebeplerden dolayı. Pandemi koşullarının son zamanlarda biraz normale dönmesi, üniversite öğrencilerinin şehrimize gelmesi ile beraber bir talep oluştu kiralamalarda ama konut üretiminde duraksar bir durum yaşanıyor. Dolayısıyla arz talep karşılanmadığı için konut fiyatlarının da artması ile beraber kira gelirleri de değişiyor buna bağlı olarak. Kiralar, Türkiye genelinde olduğu gibi şehrimizde de arzu edilmeyen noktalara, fahiş rakamlara geldi diyebiliriz. Büyük şehirlerde bu oranlar daha çok arttı. Bizim bölgemiz büyük şehirlere göre biraz daha olumlu diyebiliriz.

Piyasaların durulması lazım… Ciddi bir dalgalanma var şu anda. Dövize endeksli piyasaya girdik. Ekonominin birçok ürünü de bu konuda kendini dolara endeksledi. Emlak’ın önünün açılması, eski hareketliliğinde olabilmesi için yukarıdaki bazı parametrelerin oturması lazım. Piyasadaki fiyatlar oluşmadıktan sonra maalesef müteahhitler de bu projelere çok rağbet göstermiyor. Konut talebi sürekli var ama arzu yok. Ekonomik olarak yaşanan belirsizliğin ortadan kalkması, insanların önünü görmesi lazım ki konut alım satımında bir hareketlilik yaşanabilsin” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Pandemi koşullarından kaynaklanan piyasalardaki duraksamanın Türk Lirasının değer kaybetmesiyle daha da belirginleştiğini kaydeden Emlak Danışmanı Şehmuz Sönmez de; “Döviz kurlarının yükselmesi ile beraber herkes yatırım pozisyonunu tekrar gözden geçirdi. Yani temel yatırım pozisyonlarından bir tanesi olan emlak sektöründe, hem inşaat maliyetlerinin yüksekliğinden konut fiyatlarının artması paralelinde kira bedellerinde de artış yaşanmasıyla durgunluk yaşandı. Bunda da temel parametre şudur; insanların alım gücü zorlaştıkça kendilerine ait olan konutlardaki gelir çeşidi olan kiralara da yansıttılar. Asıl belirleyici olan alım güçlerinin farklı yerden düşmesi sonucu birçok kişinin kira bedelleri aynı zamanda gelirler olduğu için buraya hâkim oldukları için kendi inisiyatiflerinde kiraları yükseltiler” dedi.

İskenderun merkezde, Mustafa Kemal Mahallesi’nde ve özellikle güvenlik ve sosyal donatılara sahip sitelerdeki konutlarda kira bedellerinin daha çok yükseldiğini ifade eden Sönmez;“Şu an döviz kurlarından dolayı alım satımlarda hareketlilik söz konusu değil. Herhangi bir fiyatta alıcı ve satıcı anlaşıyor, aradan 3-4 gün geçmesi ile beraber tekrar fiyat revize ediliyor. Bazı satışlar iptal edilirken bazı satışlar artış kabul edilerek gerçekleştiriliyor. Şu anki durumumuz bu.

Bizim son 10 yıldaki temel problemlerimizden bir tanesi; inşaata dayalı bir ekonomik büyüme söz konusuydu. Ekonomik bir sorun yaşadığımızda da bu ilk önce inşaatı vurdu. Yaklaşık 90 kalemde artışlar yaşandı, bu artışların sonucunda inşaat maliyetleri çok yükseldi. İnsanların satın alma gücü yükselirse, gelirlerindeki artış ile beraber, piyasa öngörülebilir bir pozisyonda olursa tekrar konut satışlarında hareketlilik yaşanır” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here