Emekliler Eylemde!

0
44

“Sistem Emeklileri Açlığa ve Sefalete Mahkum Etmek İstiyor”

Mevcut iktidarı, emekli ve emekçi/çalışan karşıtı politikalar yürütmekle suçlayan emekliler, Güvercinli Parkta bir araya gelerek, ‘biz öldük’ dediler ve ölen emekliler için lokum dağıttılar. Bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği eylemde basın açıklamasını 2021 Tüm Emekli-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Çankaya yaptı.

Yaşanan krizde en büyük faturayı emeklilerin ödediğini kaydeden Çankaya; “Yandaş zenginler daha zengin olurken, milyonlarca emekli ve çalışan emekçinin payına yoksulluk ve açlık düştü. Cumhuriyet idaresi yokluğu ve yoksulluğu tarımda ve sanayide kamucu yatırımlarla aşmış, Osmanlı’dan kalan borçları ödemiş, memleketi demir ağlarla örmüş fabrikalar ve devlet çiftlikleri kurmuştur. AKP ise yirmi yıllık iktidarında, sınırsız özelleştirme, yüksek dış borç, yüksek faiz-düşük kur ve ucuz işçilik politikası uyguladı. Bankerlere ve borsacılara öncelik vererek halkı yoksulluğa itti, sanayi ve tarımı çökerterek, kalkınmayı sadece inşaata bağladı, devlet hazinesini iktidara yakın müteahhitlere ardına kadar açtı.

İki yıl önce Merkez Bankasının 128 milyar dolarlık rezervlerini çarçur eden AKP, şimdi yeni bir kalkınma modeline geçerek, ülkemizi yatırım üretim istihdam ihracat merkezi yapacağını iddia ediyor. Yeni kalkınma modelinde döviz soygununu durdurmak yerine kur korumalı mevduatla halkın parasını zengine aktarmak var. Ekonomi Bakanı Nureddin Nebati’nin dediği gibi ‘’Kur korumalı mevduat sisteminden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyor, çarklar dönüyor.’ Yetmedi şimdi de gelire endeksli senet çıkarıyor, biz yoksulların parasını zengine aktarmaya devam ediyor. Çare cumhuriyetin kuruluş dönemindeki ulusal ekonomi anlayışına dönmektedir” şeklinde konuştu.

Yapılan zamların, tamamen hayat pahalılığı gerçeğinin dışında olduğundan, refah sağlamadığını, tersine daha yoksullaşmalarına sebep olduğunu savunan Çankaya; “Çünkü 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 7 bin lirayı, yoksulluk sınırı 20 bin lirayı geçti. Bütün emekliler asgari ücretin altında maaş alıyorlar. Gerçek enflasyon en az yüzde 160-200’de seyrediyor. Başta petrol ürünleri olmak üzere, elektrik, doğalgaz ve temel gıda maddelerine, günaşırı ölçüsüz ve vicdansız zamlar geliyor. Böyle bir ortamda iktidarın hayali rakamlara göre verdiği zamların, hiç bir kıymeti yoktur. Böyle bir zammı kabul etmiyoruz” dedi.

Emeklilerin sayısının oldukça fazla olduğunu ancak örgütlü olmadıkları için, bir güç olarak, hak mücadelesi yapmakta yetersiz kaldıklarını vurgulayan Çankaya; “Bu yüzden sendikamız emeklilerin örgütlenmesini ve emeklilerin birliğinin sağlanması için çaba gösteriyor. Bütün emeklileri de, sendikamıza üye olmaya, destek vermeye, gücümüze güç katmaya çağırıyoruz. Çünkü, kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz.

Amacımız emeklileri örgütleyerek, iktidarın yüzdelik komik zamlarına boyun eğmek değil, İktidarla Toplu Sözleşme pazarlığı ile, haklarımızı almaktır. Bunun yolu da, Meclisten Emekliler Statü Yasasının çıkarılmasını sağlamaktır. Emekliler olarak, sendikamızda örgütlenirsek, birliğimizi sağlarsak ve güç olarak ortaya çıkarsak, hiçbir iktidar bizi görmezden gelemez. Bizlerin oyuna başvuran siyasi partilerden talebimiz, emekli statü yasasının yanı sıra, SGK’nın güçlendirilmesi, ulaşılabilir parasız devlet hastanelerinin yaygınlaştırılmasıdır. Desteğimiz üreten emekçinin, emeklinin, EYT’linin taleplerini karşılayana olacaktır.

Yaşadığımız ekonomik ve sosyal krizde işsizlerden sonra en çok etkilenen ve perişan olanlar emeklilerdir. İktidar bizlerin ekonomik, sosyal ve demokratik taleplerimizi görmüyor ve çözmüyor. Emekliler açlıkla mücadele ediyorlar. Milyonlarca emekli ve emekli ailesi, iktidarın emeklileri mahkum ettiği açlık ve yoksulluğu unutmayacaktır. İktidarın Emeklileri yoksullaştırma ve açlığa mahkum etme politikasına geçit vermeyecektir” diye konuştu.

Çankaya acil taleplerini de şöyle sıraladı;

“Asgari ücret, güncel açlık ve yoksulluk sınırına göre artırılsın. En düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyesi,  güncellenmiş asgari ücretle eşitlensin. Tüm emekli maaşlarına gerçekleşmiş enflasyon oranına göre seyyanen zam yapılsın. Emekli sendikaları Statü yasası ile EYT yasası TBMM tatile girmeden çıkarılsın.” (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here