Dr. Dalyan; “Meme Kanserinde Erken Tanı Ölümleri Önler”

0
213

meme kanseri4İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi Kanser Tarama Sorumlusu Dr. Selda Bilgin Dalyan, geçtiğimiz günlerde, Aziz Corç Rum Katolik Kilisesinde, bayanlara yönelik, “Meme Kanseri” hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Bayanların yoğun ilgi gösterdiği konferansta, Türkiye’de kadınlarda en yaygın görülen kanser türü olan Meme Kanseri hakkında bilgiler veren Dr. Dalyan, maket üzerinde muayene yöntemlerini de anlattı.

İskenderun Toplum Sağlığı Merkezinden Dr. Gizem Aksoy, Hemşire Hatice Gelmez, Ebe Elif Ercan Güzel ile birlikte slayt eşliğinde sunumunu gerçekleştiren Dalyan, kanseri anlamak, meme kanserinin belirtileri, nedenleri, önlemleri ve tedavisi konularında katılımcı bayanları aydınlattı.

İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi Kanser Tarama bölümünün yaklaşık bir yıl önce kurulduğunu ifade eden Dalyan, bu süre zarfında 1400 kadın üzerinde tarama yaptıklarını ve 7 kanser vakasıyla karşılaştıklarını belirtti. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada kadınların en büyük sorununun Meme Kanseri olduğunu kaydeden Dalyan; “Meme kanseri, erken tanının konabildiği bir hastalık olduğundan bu eğitimlerin önemi çok büyük. Eğer kadınlar düzenli olarak kendi kendilerini muayene eder ve düzenli olarak da mamografi yaptırırlarsa erken teşhis ve tedaviyle hastalık tamamen temizlenebilir” dedi.

meme kanseri5

Kendi kendine muayenenin önemi ısrarla vurgulayan Dr. Selda Bilgin Dalyan, resimler ve maket üzerinde muayenenin nasıl yapılacağını ayrıntılarıyla anlattı. Meme başı akıntısı, memede çekilme, meme üzerindeki deride ödem, portakal kabuğu görünümü, deride ülserasyon, meme başında retraksiyon gibi belirtilerin saptanması durumunda hemen doktora başvurulması gerektiğini belirten Dalyan, meme kanserinin artık her yaşta görülebildiğinden söz etti.

Risk faktörlerini de anlatan Dalyan; “Yaş ilerledikçe risk artıyor. Uzun süreli spor korunma yollarının başında sayılabilir. Doğum ve emzirme de ciddi anlamda koruma sağlıyor. 20 yaşından sonra her kadın ayda 1 defa kendi kendine muayene yapmalı. 20-39 yaşları arasında 3 yılda bir, 40 yaş ve üzeri yılda bir kez klinik muayene yapılmalı. 40 yaş ve üstü bayanlar yılda bir kez mamografi de çektirmeli. Çünkü erken tanı ve tedavi, meme kanserinden ölümleri önlemenin en önemli yolu” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here