Darbe Girişiminin Bilançosu Ağır Oldu

0
238

darbe şehitleri1Geçtiğimiz Cuma günü ülkemiz, olağanüstü saatler yaşadı. ‘Darbe Girişimi’ olarak nitelendirilen olaylarda onlarca kişi hayatını kaybederken binlerce kişi de yaralandı.

Bir grup askerin darbe girişiminde bulunduğu olaylar sırasında, Hataylı hemşerilerimiz, Ankara Gölbaşı Özel Hareket Daire Başkanı Mustafa Tecimen, Polis Memuru Hurşit Uzel ve Ahmet Kara isimli vatandaşımız da şehit düştü. Ankara Gölbaşı Emniyet Müdürlüğünde görev yapan 21 yıllık 45 yaşındaki polis memuru Hurşit Özel, şehit edilirken, cenazesinin otopsinin ardından Kırıkhan ilçesine getirileceği öğrenildi. TBMM’ye yapılan saldırıda ise Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu ve ailesi yaralandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde geceyi ailesiyle birlikte geçirdiği öğrenilen Hacı Bayram Türkoğlu ve kızının bombalama sırasında yaralandıkları ve kaldırıldıkları hastanede tedavi altına alındıkları edinilen bilgiler arasında yer aldı.

darbe şehitleri2

Darbenin Bilânçosu

TSK içinde bir grup askerin İstanbul ve Ankara’da başlattığı darbe girişiminde yurt genelinde 161 kişi şehit oldu, bin 440 kişi yaralandı. Darbe girişiminin ardından gözaltılar ve görevden uzaklaştırmalar başladı. Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki askerler üniformalarını çıkararak teslim oldu. Soruşturmalarda, Türkiye genelinde 2839 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubunun gözaltına alındığı bildirildi. Adalet Bakanı Bozdağ, gözaltı sayısının artabileceğini, bazı yargı mensupları hakkında da gözaltı kararının bulunduğunu söyledi.

İçişleri Bakanlığı, 5’i general 29’u albay 34 askerin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. AKOM’da bulunan aralarında rütbelilerin de olduğu askerlerin teslim olduğu bildirildi. Gözaltına alınanlar arasında 3. Ordu Harekât Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar, Mersin Garnizon Komutanı ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat, Ege Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, Jandarma Okullar Komutanı Tuğgeneral Sadık Köroğlu da bulunuyor. Polatlı’da 58. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün ve 118 rütbeli personel, gözaltına alındı.

darbe şehitleri3

HSYK’da da Deprem Yaşandı

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil hakkında, vatana ihanet suçundan işlem başlatıldı. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu askerlerin darbe girişimi engellenirken, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar çerçevesinde, Türkiye genelinde bin 300′ ü aşkın FETÖ üyesi Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu gözaltına alındı.

140 Yargıtay üyesi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 10 Danıştay üyesi gözaltına alındı. HSYK Genel Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının gözaltı kararı doğrultusunda beş HSYK üyesinin üyeliğinin düşürülmesine karar verdi, 2745 hâkim ve savcıyı açığa aldı.

darbe şehitleri4

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here