Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun

0
60

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah? Cumhuriyetin kuruluşunun 96. yılını bu yılda coşku ve sevinç içinde kutluyoruz. Kutladığımız 96. yıl değil, sanki ilk gün, ilk defa kutluyoruz ve bu yüzden, bütün acımıza ve matemimize rağmen olağan üstü heyecanlıyız.

Cumhuriyeti ilk defa kutluyormuş gibi algılamamıza rağmen, cumhuriyet düşüncemiz ve özümlememiz 1000 yıldan beri kutlanıyormuş gibi olgun çok şükür.

Atatürk, Cumhuriyet  idaresi için; “Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idare” şeklidir demiş. Cumhuriyet bize doğduğumuz günden, ailemiz tarafından empozeedilen değerlerin bir isim altında toparlanmış halidir diyorum bende. Bize öğretilenler insanca şeyler olağan üstü değil basit ve çok önemli şeyler. Önce kendine saygısı olan bir fert olarak insana ve haklarına saygılı olmamız öğretildi. Kardeşçe yaşamamız elimizdekini paylaşmamız, kimsenin malına canına göz koymamamız, diline, dinine, inancına saygılı olmamız. Başımıza bir şey gelirse hakkımızı  kendimiz alacağımıza gerekli mercilere başvurmamız  öğretildi. Bunları toparlarsak insan haklarına saygılı, demokratik, laik ve hukuk değerlerine saygılı diyebiliriz öğretim şeklimize. Bizler bu değerlerle büyüdük ve Atatürk’ün “cumhuriyet yönetimi Türk Milletinin karakterine ve adaletine en uygun yönetim şeklidir” demesi böylece doğrulanıyordu bence. Belki başta bu değerlerin çok farkında değildik. Otomatik olarak bize öğretilenleri yapıyorduk en doğal şekli ile. Ancak yaşa girip büyüdükçe ve dünyanın halini gördükçe doğal olarak kabul ettiğimiz değerlere daha çok sarılma gereği duyduk. Ve cumhuriyetin kuruluş aşamalarını kurtuluşa giden yolun  zor ve sarp olduğunu öğrendikçe daha çok sarıldık değerlerimize…

Atatürk   Cumhuriyeti Türk gençliğine emanet etmiştir. Çünkü ülkenin sürekli yenileşme ve çağdaşlaşma içinde olmasını istemiştir. Bizler dünün gençleri ve bu günün ve yarının gençleri  olarak Cumhuriyeti koruyacağız kuşkusuz. Bize emanet edilen ki bu emanet kanla canla, inançla elde edilip günümüze geldi. Onu vicdanımız gibi koruyacağız kollayacağız…

Ve ben deniz, Cumhuriyet çocuğu olmaktan, cumhuriyettin ilan edildiği günde doğmuş olmaktan sevinçlerin ve gururların en güzelini yaşıyorum.  Bugün içim acırken, matem ruhumda yol alırken yinede hep böyle kalmak istiyorum. Ve çok şükür ki, her yıl Cumhuriyetle yaş alırken, biraz daha olgunlaştığımı ve sahip olduğum şeyin değerini daha çok özümlediğimi anlıyorum. Her yıl yeniden doğduğumu ve yenilendiğimi görüyorum. Ve gittikçe daha çok incelip nahifleştiğimi… Boynum kıldan ince kesiliyor Cumhuriyet anlayışı karşısında.

& & & & &

Her zaman söylüyorum. Bir başka özeldir cumhuriyet benim için… Cumhuriyet  çocuğu olduğum için zahir? Ve bu yüzden törenleri kaçırmam ve okulumuzun bahçesine her fırsatta göz atıp çalışmaları izlemem… Bayram günü de erkenden uyanırım. Yüreğimde kımıl, kımıl Cumhuriyet düşüncesi ve sevgisi ile. Bu yılda aynen böyle uyandım ve bu kez yanımda kardeşim vardı. Sırf benimle bayramı kutlamak için gelen.

Bugün bayram, yani Cumhuriyet bayramı… Yani  saltanatın (padişahlık) yerine halkın kendi kendini yönettiği, bir yönetim şeklinin kurulduğu gün. Bayram olarak gençlere ve halka  armağan edilen kutlu günün bayramı… Sabahın erkeninden ayaktayım, ömrümde ilk kez ayın batışını izledim. İlk kez izlediğim bu görüntü dilimi lal etti damağımı kuruttu. Sanki günün başlangıcı güneşin batışı ile başlamış! Nasıl olur diye dikkatle baktım göğün ufukla birleşen noktasına. Ay kocaman, güneş kadar. Ve kızıl aynen güneşin çekilirken oluşturduğu kızıllık gibi. Gökyüzü bu kızıllıkla yer, yer sanki bir çocuk boyayı öylesine savurmuş gibi. Darmadağın bir kızıllık ve nefis bir morlukla sıvanmış!

Daha önce böyle bir şey görmedim yalanım yok. Yani  en çok ayın dağların ardından çıkışını ya da orda kayboluşunu izlemişimdir ki onlarda harikulade görüntülerdi. Ancak cumhuriyet bayramı sabahı saat 04.30 ile 05 arası izlediğim manzara hepsinden çok ama çok özel ve değişikti. Sabahın o saatinde beni uyandıran güç demek bu manzarayı izlememi istemişti. Kutlu olan bu günde! Gökyüzüne bakıp şükrettim benden bu güzelliği esirgemeyen yaratanıma.

Ayın tamamen çekilip gidişini izledim ayakta dikilerek. Sabahın seherinde. Aynen güneşin batışını izlediğim gibi. Yeni uyanan kardeşim beni  bulamayınca terasa çıktı ve ben hala orda öylece duruyordum. Nasıl bir manzara kaçırdın anlatamam dedim. Görmen lazım.

Ve Cumhuriyet bayramı günü (Milli, manevi ve bedenen doğuşum). Sanki böylece günün ilk saatlerinden başlayarak kutsandı. En azından ben böyle algıladım.

Ve sevgili okuyucularım sağlık ve sevgiyle kalın sevgili okuyucularım. Yase

Günün Şiiri

Zafer Türküsü

Yaşamaz ölümü göze almayan
Zafer, göz yummadan koşarda gider.
Bayrağa kanının alı çalmayan
Gözyaşı boşana boşana gider!

Kazanmak istersen sen de zaferi
Gürleyen sesinle doldur gökleri
Zafer dedikleri kahraman peri
Susandan kaçar da coşana gider.

Bu yolda herkes bir ey delikanlı
Diriler şerefli ölüler şanlı
Yurt için döğüsen başı dumanlı
Her zaman bu sandan, o sana giden
Faruk Nafız ÇAMLIBEL

Cumhuriyet’in Faziletleri

Cumhuriyet ilkedir, nizamdır
Herkes bunlara mutlaka uyacaktır
Cumhuriyet devrimdir
Dünya ondan yol bulur
Cumhuriyet laikliktir
Din ve devleti savunur
Cumhuriyet ışıktır
Her karanlığı aydınlatır
Cumhuriyet kelepçedir
Karanlık güçleri bağlayacaktır
Cumhuriyet güneştir
İnsanın kalbini ısıtır
Cumhuriyet bir dildir
Her şahsa kendini anlatır
Cumhuriyet tarihtir
Yüce Türk Milleti onu yaşamaktadır
Cumhuriyet hayattır
O olmazsa yaşanmayacaktır
Cumhuriyet bir dindir
O oldukça ezan sesleri hiç susmayacaktır
Cumhuriyet sevgidir,
Ki evrenseldir
Cumhuriyet SAKARYADIR,
Cumhuriyet DUMLUPINARDIR,
Cumhuriyet KOCATEPEDİR,
Ki bu savaşlar ile
Anadolu! ya kök salmıştır
Cumhuriyet bayraktır,
Cumhuriyet sancaktır,
Bu renk ve şeref ile yaşayacaktır
Cumhuriyet; toptur, tüfektir,
Kafasızların beynini,
Kalpsizlerin kalbini parçalayacaktır
Cumhuriyet; mermidir,
Her düşmana sıkılır
Cumhuriyet Ayşe’nin, Fatma’nın,

Hasan’nın, ve Bekir’in kalbidir
Ulus olmazsa o olmayacaktır
Cumhuriyet devrimdir
Halk bunu anlamaktadır
Cumhuriyet Vatan demektir
İnanmayanlar var ise; kahrolup yok olacaktır
Cumhuriyet ANKARA demektir
O Cumhuriyetimizin başkentidir
KIYAMET KOPUNCAYA KADAR DA
İNANIYORUM YAŞAYACAKTIR
YAŞATILACAKTIR.
Bekir GEDİKOĞLU

Günün Sözü

“Türkiye devletinin şekl-i hükûmeti cumhuriyettir.”
Mustafa Kemal ATATÜRK

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here