“Çimento Fabrikaları, Çevreye En Çok Zarar Veren Sanayi Kuruluşlarından Biridir”

0
1349

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara; “Çimento Fabrikaları, Çevreye En Çok Zarar Veren Sanayi Kuruluşlarından Biridir”

İskenderun Çevre Koruma Derneği, Hassa’da yapılacak çimento fabrikası için bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Hassa’da Hassalılarla bir araya geldiklerini kaydeden İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara; “Yönetim kurulumuz ile birlikte vatanını seven topraklarını korumaya çalışan bireyler olarak bilgilendirme toplantısı yaptık. Dilimiz döndüğünce zararlarını anlatmaya çalıştık. Bizleri misafir eden Hassalılara gönülden teşekkür ediyoruz” dedi.

Çimento fabrikalarının çevreye en çok zarar veren sanayi kuruluşlarından biri olduğunu vurgulayan Kara; “Bacalarından çıkan çimento tozu ve kullanılan yakıtlardan kaynaklanan karbondioksit gazı kirletici önemli kirletici özelliğidir. Çimento tozları bir süre sonra toprağa, bitki örtüsüne, bitkilerin yapraklarına, tomurcuklarına ve insanların ciğerlerini kaplar. Her yağan yağmurdan sonra asit yağmurları ile toprağın üzerine ince bir beton tabakası kaplar.

Bu alanlarda tarım ve bahçecilik faaliyetleri yapılamaz hal alır. Yıllar içerisinde hastalıklar ve ölümler başlar. Çimentonun ana hammaddesi kireçtaşını elde edebilmek için taş ocaklarında dinamit atılmaya başlanacaktır. Patlamaların yol açacağı sarsıntılar deprem kuşağında olan bölgeleri etkileyecektir.

Sonuçta; bu tür tesislerin ve termik santrallerin bölgeye ekonomik anlamda katkı sağlayacağını işçi alınarak istihdam yaratılacağı iddiası en büyük argümanlarıdır. Ancak bölgedeki havayı, suyu, toprağı kendileri için kullanıp kar elde ederken bölgeye de toprağından verim alamamayı, su kaynaklarının yok olmasını, hava kirliliğini ve hastalıkları bırakırlar” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here