CHP’li Topal: “Yeni Eğitim Sistemi Başlamadan Çöktü”

0
80

LGS sonuçlarının açıklanması ile birlikte eğitimde yeni bir kaosun yaşandığını ifade eden CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal; “Özellikle seçim bölgem olan Hatay ilimizde ciddi bir sıkıntı yaşanmaktadır. 95  not ortalaması ile hiçbir yere yerleştirilemeyen çocuklarımız var . Veliler büyük bir şaşkınlık içerisindeler, bu yeni sistem daha başlamadan çökmüştür” dedi.

Konuyu Milli Eğitim Bakanı’nın cevaplaması istemi ile TBMM’nin gündemine taşıyan Topal verdiği yazılı soru önergesinde şu görüşleri dile getirdi.

“Liselere yerleştirme sonuçları açıklandı, yeni sistem şimdiden iflas etti. İmam-Hatip Liselerinde,107.288 Meslek Liselerinde 214.034 boş kontenjanın kaldığı, nitelikli liselere 310 bin adayın “yerleştirilemediği” bakanlığınızca açıklanan sonuç verilerinde ayrıntılı olarak yer almaktadır. Ayrıca yerel yerleştirmelerde de ciddi hataların olduğu 95.2 not ortalaması olan aday tercih yaptığı halde mahalle lisesine giremediği halde 60 not ortalaması olanın yerleştirildiği iddiaları kamuoyuna yansımış kamu vicdanını yaralamıştır. Veliler mağduriyetle birlikte devlete olan güvenlerini de kaybetmişlerdir. Bu mağduriyetin yaşandığı illerimizden birisi de seçim bölgem Hatay’dır.

Bu itibarla; Lise yerleştirmeleri sonuçlarına göre Hatay ilimiz genelinde nitelikli liselere yerleşen öğrenci sayısı nedir? Tercih yaptığı halde bu liselere yerleşemeyen öğrenci sayısı ne kadardır?

Yerel yerleştirme sonuçlarına göre liselere kayıt hakkı kazanan öğrenci sayısı nedir?  Açıkta kalan öğrenci sayısı ne kadardır? İlçeler bazında özellikle not ortalaması 90 ve üzeri olan kaç öğrencimiz açıkta kalmıştır? Bunun gerekçesi nedir? Bir yanlışlık yapıldığını düşünüyor musunuz? Bunu nasıl gidereceksiniz?

Hatay il genelinde boş kalan kontenjanların okul türlerine göre dağılımı nedir? Örneğin İmam-Hatip Liselerinde açık kalan kontenjan sayısı ne kadardır?

Yerleştirilemeyen çocuklarımızı istemedikleri halde Meslek veya İmam-Hatip Liselerine mi yerleştireceksiniz? Bu çocukların akıbeti ne olacak?

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here