CHP Hatay Milletvekili Topal; “Olağanüstü Hal Olağan Hale Geldi”

0
98

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Serkan Topal, referandum sonrası Milli Güvenlik Kurulunun toplanarak Olağanüstü Hal’in devam etmesini kararlaştırmasını ve bunun da Bakanlar Kurulunca onaylanmasını eleştirdi.

OHAL’in seçim hilelerinin üstünü örtmek için kullanıldığını öne süren Topal; “Son olarak MGK toplanmış ve yayınladığı bildiride; “Yurt bütününde uygulanan olağanüstü hal değerlendirilmiş, demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin ve vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin devamlılığını sağlamak üzere olağanüstü halin uzatılması tavsiyesinde bulunulması kararlaştırılmıştır” ifadesine yer verilmiştir. Bakanlar Kurulu da vakit geçirmeksizin MGK’nın tavsiye kararın gereğini yaparak uzatma kararını onaylamıştır” dedi.

OHAL’de 4. Dönem!

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilk olarak 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL’in, Ekim 2016 ve Ocak 2017’de olmak üzere 3 kez uzatıldığını hatırlatan Milletvekili Topal; “Türkiye OHAL koşulları altında bir referanduma sürüklenmişti. Dün yeniden uzatılmasıyla OHAL’de dördüncü dönem başladı. Türkiye olağanüstü hal ile yönetilmeye ve iktidarın hedeflerine ulaşmasında temel dayanaklarından biri olarak OHAL uygulamalarını gördüğü bir süreçte, neredeyse bir yılı tamamlamış olacak. Türkiye’de Olağanüstü Hal, olağan yönetim şekline dönüştürülmüştür. 16 Nisan referandumu OHAL şartlarında YSK’nın da katkısıyla şaibeli bir şekilde yapılmış, yurt genelinde on binlerce sandıkta hukuksuzluklar ve usulsüzlükler tespit olunmuş ve bu koşullarda rejim değişikliği kotarılmaya çalışılmıştır.

Ülkemizde olağanüstü tek durum, olağan koşullarda yapılamayacak seçim hileleridir. OHAL şartlarında milli iradenin gasp edilmesine tanıklık ediyoruz. OHAL seçim hilelerinin üstünü örtmek için kullanılmaktadır” şeklinde konuştu.

İhanete Ortak Olanlar Yüce Türk Milleti’nin Huzurunda Yargılanacaklardır

OHAL ile demokrasinin yok edilmeye çalışıldığını da iddia eden Milletvekili Topal; “Gerekçesinde “hukuk devleti ilkesinin ve vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin devamlılığını sağlamak” olarak ifade ettikleri OHAL ile demokrasinin yok edildiği acı bir süreci deneyimliyoruz. Türkiye ivedilikle olağan hukuk düzenine dönmeli ve seçim kanunun ihlali de dahil olmak üzere yaşanan hukuksuzluklara son verilmelidir. YSK sebep olduğu tartışmalara derhal hukuk ilkeleri çerçevesinde son vermeli ve geçmişte bir mühürsüz oy için verdiği kararın benzerini yaklaşık 2,5 milyon mühürsüz oyun kullanıldığı, 16 Nisan referandumu içinde uygulayarak referandumun yenilenmesine karar vermelidir.

Aksi halde, hukukun üstünlüğünü ve seçimlerin güvenli bir şekilde yürütülmesini sağlamakla görevli olan kurum aracılığıyla Türk Milleti’nin birliğine, toplumsal barışımızın temellerine dinamit atılmış olacaktır. Hukuk açık bir şekilde çiğnenmiştir. Adalet yeniden tesis edilmez ise bu Türk Milleti’nin parçalanmasına toplumsal kutuplaşmanın derinleşmesine ve bir yarılmaya sebep olacaktır. Bu yapılanlar açık bir şekilde Türk Milletine ihanettir. Bir gün bu ihanete ortak olanlar yüce Türk Milleti’nin huzurunda yargılanacaklardır” diye konuştu.

Dün YSK’ya itiraz başvurularını yaptıklarını da bildiren CHP’li Vekil Topal; “YSK bu hukuksuz kararından geri adım atıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Baskı ve tehditle alınamayan sonuç YSK devreye sokularak alınmaya çalışılmıştır. Bu seçim meşruiyeti olmayan bir mühürsüz seçimdir” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here