Çanakkale Zaferinin 103. Yıldönümü Coşkuyla Kutlandı

0
144

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103’üncü Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla geçtiğimiz Pazar günü kentimizde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Etkinlikler kapsamında ilk tören Şehitlik’te icra edildi. Şehitlikte gerçekleştirilen çelenk sunma töreninde İskenderun Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, İskenderun Şehit ve Gazi Aileleri Dayanışma Derneği ile Muharip Gaziler Derneği tarafından çelenkler sunuldu. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm aziz şehitlerimiz anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından 39’uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı tarafından görevlendirilen bir Subay tarafından günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapıldı.

Daha sonra anıt şeref defterini imzalamak üzere kürsüye davet edilen İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk; “Çanakkale Zaferi, tarih boyunca bağımsızlık, hürriyet ve vatan sevgisi uğruna savaşmaktan çekinmeyen Türk Milletinin sarsılmaz birlik ve beraberliğinin en güçlü nişanesi; tarihten silinmek istenen bir milletin, bütün imkânsızlıklara rağmen vatanını korumak için verdiği milli mücadelenin destanıdır. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına zemin hazırlayan ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin de temellerinin atıldığı bu şanlı zafer, Türk Milletinin bağımsızlık yolunda fedakârlığının, inancı uğrunda şahadet kararlılığının kanıtı olarak tarihe altın harflerle işlenmiştir. Yüce Devletimiz, şehitlerimizin sayesinde dimdik ayaktadır ve onların kahramanlık ve cesaretinden aldığı güçle aydınlık istikbale doğru kararlılıkla yürümektedir” şeklinde konuştu.

İlçe Müftü Vekili Mehmet Altunal nezaretinde şehitlerimizin anısına ruhuna ithafen Kuran-ı Kerim okunmasının ardından, ülkemizin birlik, beraberlik, huzur ve esenliği için hep birlikte dua edildi. Şehitlerimizin mezarlarını tek tek ziyaret ederek mezar başlarına karanfil bırakan protokol üyeleri, şehit yakınları ile sohbet ederek, acılarını paylaştı.

Çelenk sunma töreninin akabinde protokol üyeleri ile şehit yakınları ve gaziler, İskenderun Askeri Gazinosu’nda düzenlenen kahvaltı da bir araya geldi.

Program kapsamında; Protokol üyeleri ve vatandaşlar Merkez Kaptan Paşa Camii’nde öğle namazında bir araya geldi ve namaz müteakibinde şehitlerimizin ruhuna ithafen Kuran-ı Kerim okundu, ardından İskenderun Kaymakamlığı tarafından hazırlanan lokum vatandaşlarımıza ikram edildi.

İskenderun Belediye Kültür Sarayı’nda saat: 14.00-15.30 arasında icra edilen anma programında ise; İskenderun İbn-i Sina Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program sunuldu.

Buradaki program saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlarken törende daha sonra İbn-i Sina Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni İbrahim Alır tarafından günün anlam ve önemine konuşma yapıldı.

Program kapsamında, Çanakkale Zaferi dolayısıyla düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ödül takdiminin akabinde günün anlam ve önemine yönelik coşkulu bir şiir de okundu.

İskenderun İbn-i Sina Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından sahnelenen “Çanakkale” konulu oratoryo ve “Kahramanların Gölgesinde” isimli gölge oyunu ile “Çanakkale Geçilmez” isimli tiyatro ise izleyenlere duygusal anlar yaşattı.

Kaymakam Soytürk ve beraberindeki protokol üyeleri, programın hazırlanmasında ve sunulmasında emeği geçen öğretmenleri ve öğrencileri tek tek tebrik ederek, bu büyük zaferin 103’üncü yıldönümünde maneviyatına yakışır bir şekilde kutlanması ve aziz şehitlerimizin saygıyla anılmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Çanakkale Zaferinin 103. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliklere, İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, Ak Parti Hatay Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Orhan Karasayar, CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, 39.Mekanize Piyade Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tevfik Erkan Olgay, Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Deniz Üs Komutanı Deniz Kurmay Albay Aykar Tekin, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Sahil Güvenlik Grup Komutanı SG Yarbay Çağın Taşkın, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ferit Gül, İlçe Emniyet Müdürü Zeki Balcı, Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ali Aygün, Ak Parti İlçe Başkanı B. Bestami Bilgili, CHP İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, Hatay Büyükşehir Belediyesi 3.Bölge Koordinatörü Ahmet Serhat Beydilli, Kurum Müdürleri, Askeri Erkân, Emniyet Teşkilatı Mensupları, Şehit Aileleri ve Gaziler, Dernek ve Oda Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Öğretmen ve Öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here