Cami Yapmak, Yaptırmak, Her Babayiğidin Kârı Değil

0
511

Memleketinde veya herhangi bir yerde cami yaptırmak çok az insana nasip olur. İnsanlar, geleceğini bilmediğinden gelecekte yapacağı bazı yatırımlardan habersiz şekilde yaşantısını sürdürür. Her şey kısmet ve nasip işi!

Ne mutlu ki bazı özel insanlar yaşarken, insanlığa ve Allah’a yatırım yapmak her insanın altından kalkamayacağı çok özel ve müstesna durumdur. Mabetler Allah ile kul arasında geçiş yapan çok özel yerlerdir. Mabetlerde ibadetler yapılır, Allah’a yakarışlar yapılır. Bu dünyanın gelip geçici olduğunun farkına varanlar, ibadetlerinde bu dünyadan öte var olan ölümsüzlüğün dergâhı için beş vakit namazlarını Allah’ın evinde ibadetle geçirir.

Şimdi durup dururken ben bu makalemi niye yazdım diye düşünenler olacaktır. Önemli olan şeylerin başında mabet yaptıran kişilerin yaptırdıkları mabetlerle ilgili övünç kaynağı yapmamasıdır. Hayırseverlik çok güzel bir duygu! Bu ölümlü dünyada yapılan her iyilik ve kötülük Allah katında değerlendirilir. Değerlendirmeler çoğu kişilere göre değişir. Ölmeyecekmiş gibi hal ve tavır altına giren her kişi, muhakkak ölümü er geç tadacaktır. Önemli olan ölüm sedaları gelmeden görevini gönül hoşnutluğuyla yaptın mı yapmadın mı? Sorgulama insanın vicdan denilen olgusunun gece yatağa girmesiyle başlar, sabah uyanana kadar devam eder.

Sabah uyandığında gönül rahatlığı ile tüm bedenin mutlulukla sarılmışsa korkma, bugünün en mutlu insanı sensin. Yok, sıkıntılar seni terletiyorsa bu işin ucunda bir iş var demektir. Para pul şan ve şöhretler hepsi gelip geçicidir. Koskoca cihan padişahı Yavuz Sultan Selim hanı sırtında çıkan bir sivilce genç yaşta hayattan aldı.

İskenderun sahil kordonuna çok güzel bir cami yapıldı. Allah, yapandan da yaptırandan da razı olsun. Adını ise yaptıranın hanımının ismi ile taçlandırdı. Anaların doğurganlığı cemaatin çokluğuna delalettir. Recep ağa kendine yakışanı yaptı. Yapılan cami öyle eften püften bir cami değil. İçine girdiğinizde tüm bedeninizin bir hoş olduğunu hissediyorsunuz.

Tosyalı gurubu da bölgemiz içine ve dışına birkaç cami yaptırdı. Bazen kişileri lakaplarıyla sorgulama cüretliliğinde bulunanlara, bu işi neden ve niçin yaptıklarına anlam veremiyorum. Adamlar yirmi beş bin kişi çalıştırarak, yurt dışında ve yurt içinde ülkemize gurur yaşatıyorlar. Kazandıkları paranın çoğunu spor ve cami yatırımlarıyla güçlendiriyorlar. Çalışıyor ve kazanıyorlar. Allah işlerini güçlerini rast getirsin. Başka bir söze gerek yok sanırım.

Beş bin evler mıntıkasına zamanın İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan, adıyla anılan bir cami yaptırdı. Bazı bayramlarda, bayram namazlarını o camide eda ediyorum. Caminin küçük ama gönülleri içerisinde taşımasıyla ünlenen büyüklüğü bana mutluluk veriyor. Allah her yarattığı kişilere zaman içerisinde çok değerli armağanlar verir. Önemli olan bu armağanların değerine varabilmektir.

Restorasyon yapılan mabetlerimiz de mevcut. Nuri Üysen Camisi bunlardan önde gelendir. Yeni bir cami yapılacak kadar maddi masraf ile donanan cami bugün ibadet edenlerin “Allah razı olsun” sedalarıyla hoşnutluk kazanıyor.

Bölgemizde yeni restorasyon yapılacak çok camilerimiz var. Hayırseverlerin ortaya çıkarak, bazı onarımları üstlenmesi arzumuzdur. İnşallah çok kısa sürede ezanlarımızın yankılandığı camilerimiz de yeni yapılacak onarımlarla hayat bulur. İskenderun sahil kordonundaki Nihal Atakaş cami şimdiden gelecek yüzyıllarımızda şehrimizi temsil ederken, yapılan dualarla yapanın geçmişi geleceği öbür tarafta ise silsile ile yaşayıp gelenlerin samimi dualarla yeterince nasiplerini almaları en güzel yaşarken tadılan duygulardır. Kim ki bu işleri Allah adına yapmış ve yaptırmış ise Allah hepsinden razı olsun…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here