Büyük İskender Konferansı İskenderun’da Yapıldı

0
131

Kutlu; “Amacımız İskender, İskenderun ve Antik Limanlarımızı Dünyaya Tanıtmak”

İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi’nin desteği ile “İskenderun Körfezi Antik Kentleri ve Antik Limanları Kültür Rotası, Büyük İskender İskenderun’da Uluslararası Konferansı” düzenlendi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen Büyük İskender İskenderun’da Uluslararası Konferansı’nda katılımcılara İskenderun Körfezi Antik Kentleri ve Antik Limanları Kültür Rotası Projesi’nin tanıtımı ve İskenderun Tematik Müzesi ile ilgili bilgiler verildi.

Konferansa Hatay Valisi Rahmi Doğan, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Türkay Dereli, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı,  İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu, Prof. Dr. Hatice Pamir, Dr. Angeliki Kottarıdı, Prof. Dr. Neriman Ş. Güçhan, Prof. Dr. Robin Lane Fox, Prof. Dr. Oğuz Tekin ve ilgili kurum müdürleri katıldı.

Konferans öncesi kısa bir açılış konuşması yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu; “Konferansımız İskenderun Körfezi Antik Kentleri ve Antik Limanları Kültür Rotası artı İskenderun Tematik Müzesi. Turizm Bakanlığımızın 2023 alternatif turizm destinasyonları birliği Deniz Ticaret Odası olarak bunu en uygun illerden biri olarak kentimizi görüyoruz. Denizimiz, kumsalımızın, eski kültürümüz ve gastronomi kenti olmamız açısından kentimizin önemli bir destinasyon olduğumuzu düşünüyoruz.

İskenderun İskender’in kurduğu ilk şehir ve Pers Kralı Darius ile yaptığı meşhur savaşın yeri olması açısından bu konuda farkındalık yaratmak istiyoruz. Burada amacımız İskender ve İskenderun’u ve antik limanlarımızı dünyaya tanıtmak. Türkiye turizm gelirlerinin % 20’sini deniz turizminden kazanıyor. Baktığınızda dünyada bisiklet turizminin cirosu 40 milyar dolar. Bunlar şehrimizde mevcut altyapılar. Sayın Valimizin bunda çok büyük katkısı var, kendisine teşekkür ediyoruz. Devletimiz altyapısını yaptı bundan sonra da bizlere ilimizi tanıtıp gerekli organizasyonları yapmak düşüyor” şeklinde konuştu.

Hatay Valisi Rahmi Doğan ise yaptığı konuşmada; “İskenderun’da uluslararası bir konferansta yer almak beni çok mutlu etti. Hatay medeniyetlerin buluştuğu bir şehir.  Tarımı, sanayisi, hizmet sektörü,  imalat sektörü ve turizmi ile var olan bir şehiriz. 2019 yılı rakamlarıyla ihracatımız 3 milyar dolara yakın.  Bu ihracat içerisindeki dağılıma baktığınızda da bunun % 80’ini imar sektörüyle sağlamıştır. Yine tarım açısından baktığınızda Türkiye’deki iller içerisinde Mersin’le başa baş mücadele eden ve 500 milyon dolarlık bir yaş meyve sebze ihracatı olan bir iliz.

Turizm açısından baktığınızda ise 160 kilometre deniz sınırı olan yaylasıyla, ovasıyla, doğal güzellikleriyle, gastronomisi ile var olan bir şehiriz. Ama Turizm’den istediğimiz payı alamamış durumdayız. Burayı bir cazibe merkezi haline getirebilmek anlamında çalışmalar yürütüyoruz. Bunu hem merkezi hükümet hem valilik hem de yerel birimler ve belediye olarak bir uyum içerisinde yürütmeye çalışıyoruz. Biz bu konuda iddialı bir iliz dolayısıyla turizmden pay alabiliriz. İnsanları buraya getirebiliriz sadece gastronomi, deniz kum güneş değil  tarihinde medeniyetlerin de var olduğu, tarihi yat limanları, tarihi köyler, tarihi şehirler üzerinde yaşıyoruz.

İşte Büyük İskender bunlardan bir tanesi. Dünyada kendi topraklarında çıkan eserlerin sergilendiği nadide müzelerden birine sahibiz. Hatay Müzemizi ziyaret ettiğinizde göreceksiniz oradaki eserlerin tamamı bu topraklardan çıkmış eserlerdir.  Müzedeki zenginlik aslında bu toprakların ne kadar zengin olduğunun göstergesidir.

İnşallah bugün burada yapılacak sunumlar ve çalışma bize yol gösterici bir harita çizer. Tabii turizmi canlandırmak anlamında Hatay Valiliği olarak çalışmalar yürütüyoruz. Samandağ ve Arsuz arasında yaptığımız bir yat limanı var. Buradaki yat limanının İnşallah önümüzdeki ay ihalesini yapacağız. Sadece yat limanı değil yanına su sporları merkezi de yapılacak. Burası bir cazibe merkezi olacak.

Arsuz ve Samandağ ilçelerimizi birleştiriyoruz. Burada yapmış olduğumuz 16 kilometrelik bir yol çalışması var. Yol çalışması tamamlandı. 1 Nisan 2020 itibariyle asfaltlama çalışmasını başlıyoruz ve 1 Mayıs 2020 itibarıyla bu yolu açmayı düşünüyoruz. Burası sadece yol değil burası turizm yolu. Bu yolun kenarına biz gidiş-geliş toplam 52 kilometrelik bir bisiklet yolu yapıyoruz. Bu alanın tamamı bir orman arazisi ve milli parklar sınırları içerisinde.  Burada herhangi bir yerleşim yeri yok. Burada doğayı koruma anlamında ciddi çalışmalarımız var. Bu yol bir transit yol değil.  Bu yollarda insanların gelip dinlenebileceği, vakit geçirebileceği mekânlar oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.

Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hatice Pamir, İskenderun Körfezi kültür projesini yakından ilgilendiren çalışmalar yaptıklarını ve tarih boyunca bölgede yapılan çalışmalar kazılar, kalıntılar ticaretin bu bölgede ne kadar önemli olduğunun işareti olduğuna dikkat çekti. Pamir, ticaretin yürütülmesi için bölgede çeşitli koloni kentlerin kurulduğu ve batıklarla da bölgedeki ticaretin göstergesi olduğunun altını çizdi.

Yunanistan’dan konuşmacı olarak katılan, Aegae Müzesi ve 17. Bölge Kültür Müdürü Dr. Angeliki Kottaridi, Büyük İskender’in Yunanistan’da, bölgede yaptığı savaşlar ve o dönem ile ilgili yazıtlar hakkında bilgiler aktardı.

Büyük İskender filminin biyografisini yazan Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Robin Lane Fox, Büyük İskender’i anlattı. İskenderun ve çevresindeki savaşı anlatan ve Büyük İskender filminde kendisinden de bahseden Lane Fox, İskenderun’da kurulacak olan Büyük İskender müzesinin gerçekleşmesi durumunda kültür mirasını yaşatma anlamında oldukça önemli olduğuna değindi.

Büyük İskender döneminde basılan sikkeler ile ilgili bilgiler veren Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oğuz Tekin ise İskender’in büyük bir kişilik olduğuna dikkat çekerek hem batı, hem doğu dünyasında kabul görmüş bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Büyük İskender’in üç adımda büyük pers imparatorluğuna son verdiğini aktaran Tekin; “Buna bu bölgede İsos da noktanın konduğunu söyleyebiliriz. BU savaşların dünyayı nasıl değiştirdiğini görüyoruz. Büyük İskender hayattayken 25 e yakın darphane var. Daha sonra ölümünden sonra 100 e kadar çıkıyor. Her yerde adına sikkeler basılmış…” şeklinde konuştu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan da; “Büyük İskender’in tarihi değiştiren hayat hikâyesinde diğerleri gibi İskenderun’da bir savaş alanı olmaktan öteye gitmeyebilirdi. Ama burada önemli bir fark var. Büyük İskender İskenderun’u ve buradaki savaşı önemli ve dönüm noktası olarak gördü çünkü burada pers kralını yendi bu sebeple kendi adını verdi. Bilim insanları akademisyenler bu konuda kendi üzerlerine düşüne yaptı. Bundan sonra İskenderunlular bu projeye sahip çıkacak” şeklinde konuştu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here