“Bu Kentin Alması Gereken Hizmeti Alabilmesi İçin Her Kapıyı Çaldık”

0
139

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, geleneksel hale getirdiği ‘Basın Buluşması’nda kentimizde görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Payidar Restoran’da düzenlenen kahvaltılı buluşmaya, Başkan Culha ve eşi Selda Culha, CHP Arsuz İlçe Başkanı Faik Çekin, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysel Cıncık, Arsuz Belediyesi meclis üyeleri ve kurum müdürleri ile basın mensupları katıldı.

Arsuz’un Kurucu Belediye Başkanı olduğunu hatırlatan Başkan Nazım Culha, bugüne kadar yaptıkları çalışmalar, hayata geçirdikleri projeler ile yapımı devam eden ve yapılması planlanan projeler hakkında bilgiler aktardı.

Konuşmasına sabah saatlerinde şehit düşen askerlerimize rahmet dileyerek başlayan Başkan Culha, şehit ailelerine ve Türk milletine de sabır ve başsağlığı diledi.

Önümüzdeki yerel seçimlerde Belediye Başkanlığına yeniden aday olduğunu da kamuoyuna duyuran Başkan Culha; “Ben Arsuz’un kurucu belediye başkanıyım. Misyonumu tamamladığımı düşünmüyorum. Önümüzdeki seçimlerde yeniden adayım” dedi.

Yeniden başkanlığa seçilmesi halinde yeni dönemde, var olan çalışmaların yanı sıra imar planlarıyla ilgili revizyon çalışmaları yapacaklarını da kaydeden Başkan Culha, asfalt yapmadığı yönünde aldığı eleştirilere karşı da, cadde ve sokakların altyapı ve kanalizasyon çalışmaları yapılacağı için asfaltının bekletildiğini, altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla asfalt yapımına başlanacağı şeklinde cevap verdi.

Ulaşılabilir bir kurum yarattıklarını kaydeden Başkan Culha, bu sayede vatandaşların işlerini ilgili müdürlüklerde kolayca çözdüğünü belirtti.

Kentin gelişimini sağlarken planlama anlamında kentin dokusuna uygun bir planlama yaptıklarını kaydeden Başkan Culha; “Arsuz turizm ve tarım şehridir. Dolayısıyla yapılacak planlamada hem turizmi destekleyici projelerin olması gerekir hem de tarıma engel olmayacak, katkı sunacak projelerin olması gerekir. Ayrıca imar planları ile alakalı çalışmalarda da kentin kültürel ve tarihi dokusunu dikkate alarak bu gelişmenin sağlanması lazım. Özellikle Arsuz ciddi bir tarihi olan, milattan önce 330 yılında kurulan bir kenttir. Turizmin gelişmesi ve şu anda ilçemizde mevcut yetersiz sayıda tesislerin çoğaltılarak daha da modernize edilmesi anlamında olanak sağladık. Turizm bölgelerinin imar planlarını hazırladık.

Bir o kadarda önemli şey de gelen misafirimiz sadece 5 yıldızlı otellerde kalmayacak. Bu misafirimizin temiz bir denizde yüzmesi gerekiyor ve bu bölgede gezebileceği yerler olması gerekir. Biz bu bölgeleri gün yüzüne çıkartmak adına gerekli çalışmaları yaptık” derken turizmin gelişmesi yönünde yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler aktardı.

Arsuz’un festivaller şehri olacağını söylediklerini ve bu doğrultuda hızlı adımlarla ilerlediklerini kaydeden Culha, geçtiğimiz yazın Arsuz adına oldukça hareketli ve verimli geçtiğini, gerçekleştirilen festivallerle Arsuz’u çok iyi tanıtma fırsatı bulduklarını kaydetti.

Özellikle turizmin geliştirilmesi adına hayata geçirecekleri projeler hakkında konuşan Culha; “Daha evvel ifade ettiğimiz gibi bu kenti, tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak geliştireceğiz sözünden yola çıkarak, kaymakamımız ile birlikte teknik ekibimizin uzun süren çalışması sonucu, özellikle Rhosus yani eski Arsuz bölgesi kapsayan, içinde 88 tane ev olan Rhosus Antik Kent projesini ürettik. Bu proje ile mevcut binaların bakımı, ayrıca sokak sağlıklaştırılması, tarihi kentin bütün dokusunu koruyarak, tarihi özelliği ile ziyaret edilmesi ve kullanılmasını amaçlamaktayız. Bu proje adeta bir Alaçatı modeli gibi bir proje.

Öte yandan, Devlet Demir yollarından kiraladığımız 92 dönümlük kumsal arazi var. Oraya da 3 adet plaj düşünüyoruz. Gözcüler Gül Plajı projesi adı altında proje hazırladık ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansına takdim ettik. Projelerimiz kabul edildi. Projeyi gelecek sezona hazırlayıp turizme hizmet edecek hale getireceğiz. Tarım turizmi ile alakalı projemiz de var. Bu projeyi Avrupa Birliği hibesi kapsamında değerlendirdik. Avrupa Birliği finans edecek.

Ön elemeden projemiz geçti, ikinci değerlendirmesi yapılıyor. Bu değerlendirmede kabul görürse tarımla alakalı turizm projesi gerçekleştireceğiz. İlçemizde mevcut yapılan tarımın türüne göre çiftliklerde dışarıdan gelen vatandaşlarımızın hobi niteliğinde gidip çalışabileceği ve çalışırken de para ödeyeceği ve bu süre içerisinde ilçemize farklı ekonomik katkı sunabileceği şekilde dizayn ediliyor. Çiftlik sahipleri de kendi ürünlerini değerlendirme imkanı bulacak ve para kazanma şansı bulacak. Proje hayat bulduğunda turizm mevsimi 12 aya çıkmış olacak” şeklinde konuştu.

Toz toprak içindeki cadde ve sokakların altyapı ve kanalizasyon çalışmaları yapılacağı için asfaltının bekletildiğini belirten Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Karaağaç ve Nardüzü Mahallelerinde başlayan altyapı ve kanalizasyon çalışmalarının 50 yılın özlemi büyük bir proje olduğunu, Hatay Büyükşehir Belediyesi ile birlikte altyapı ve kanalizasyon konusunda meclisten ödenek yetkisi verilmesi yönündeki sıkıntıları aşmak için verilen mücadeleden önce, devlet yatırımı olmasına rağmen elektrik, Telekom ve doğal gaz altyapısı için verdikleri mücadelenin bölgeye hizmet olarak karşılık bulduğunu kaydederken; “Bu kentin alması gereken hizmeti alabilmesi için her kapıyı çaldık ve başarılı olduk. Baktığınız zaman şu anda bu kentte hızlı bir şekilde altyapı çalışması vardı. Altyapı, elektrik, doğalgaz ve Türk Telekom çalışmaları… Bu çok az ilçeye nasip olacak bir çalışmadır bu senkronizasyon. Arsuzlu hemşerilerimizin özlemle beklediği altyapı projesi başladı. 40-50 yıldır beklenen bir proje. Nihayet yapımına başlandı. Pazar günü temel atma töreni yapılacak.

Bu proje bütün Arsuz’u kapsayacak şekilde devam edecek. bu projeyle alakalı haksız eleştiriler yedik. Alt yapı çalışmaları bittikten sonra üst yapı çalışmaları da yapılacak. İhalenin süresi 350 gün ama seçimden evvel teslim alacağım. Bölge bölge bize teslim edilen yerlerin asfalt çalışmaları da yapılacak” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here