Belen Gedik Pazarı En Tehlikeli Konumda…

0
589

Açık Pazar Yerleri toplumun gıda gereksinimlerinin sağlandığı özel yerlerdir. Kendi köyünden getirdiği mevsimlik meyve ve sebzelerin pazarlandığı böyle yerlerde insan sağlığı en önemli yer tutar.

Belen ilçesi sınırlarında bulunan Gedik mıntıkasında hazırlanan basmakalıp bir yerde, haftanın son tatil günü tüm Pazar sevdalılarını o yöreye çeker. Pazaryerinde ne ararsanız arayın muhakkak bulursunuz. Köylünün kendi ufak bahçesinde özenle tabi gübrelerle yetiştirdiği ürünler alıcısının beğenisine sunulur.

Üzüm, Hurma, Alıç, Portakal, Mandalina, Elma, Karpuz, Kavun, Havuç, Maydanoz, Nane, Tere, Roka, Nar Ekşisi,  Sumak,  Süt, Yoğurt, Tuzlu Yoğurt, Çökelek ve buna benzer her türlü ürünleri bu pazarda taze ve günlük bulmanız mümkündür.

Özellikle yaz ayının vurucu sıcak günlerinde, hem serin havada alış-veriş yapmak hem de yayla keyfinin keyfiyle buraya üşüşen insanlar her yöreden akın-akın buraya gelir ve keyifle alışverişin tadını çıkartır. Aslında dar bir yola hapsedilmiş bir şekildedir bu pazaryeri… Bir girişi var, bir çıkışı. 07.00-12.00 arası vatandaşların yoğun katılımlarıyla hınca hiç şekilde bir birlerinin üstüne basarak sıkıntılar içerisinde bu pazaryerinde alış veriş yapmak zorunda kalırlar. Vatandaşların derdi bir yana, köyden ürününü getiren yaşlı hanımların ve beylerin yer kavgası ise tam manasıyla üzülerek izlenir.

Belediye’ye bağlı zabıtalar dahi onların bu hışımlarına pek olumlu karşılık veremez. Neyse ki kavga pek uzamadan yolun sağına ve soluna sıkışan bu insanlar sonunda ürünlerini pazarlamaya başlarlar. Anlayacağınız çok muhteşem bir yerin muhteşemsizliğinden bahsetmek istiyorum. Pazaryeri; devlet yolunun bitişiğinde. Antakya istikametinden İskenderun istikametine giden hafif ve ağır tonajlı araçların vızır-vızır hareket ettiği can alıcı noktasındadır. Sabahın erken saatlerinde vatandaşların geldiği bu yerde aracınızı bir yerlere park edemezsiniz.

belen gedik yaylası ile ilgili görsel sonucu

Sağlı sollu birli-ikili hatta üçlü sıralarca uzunlamasına dizilen bu araçlar, hızla akan devlet trafiğini olumsuz etkilediği gibi her an her saniye üzücü maddi ve manevi kazaların oluşmasına açık şekildedir. Park yüzünden onlarca kavganın oluştuğu bu yerde trafik kontrolü de zamanla olumsuzlaşıyor. Trafik ve zabıta görevlileri her ne kadar plaka sahiplerine anons şeklinde ikaz etse de çözüm tamamıyla sağlanmıyor.

Yöre insanları kadar dışarıdan gelen vatandaşlar da bu nahoş durumlardan rahatsız. Zamanımızın hızla teknoloji çağına döndüğü düşünüldüğünde, ne yazık bu gibi durumlar bizlerin ne kadar çağ arkasında kaldığımızın göstergesi şeklindedir. Üzülüyor ve bu konuya derhal ilgililerin el atmasını bekliyorum.

Çiçeği burnunda Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu’nun Belen Gedik mıntıkasında her Pazar günü yaşanan bu çelimsizliğe bir çare bulacağından eminim. Belen şekil değiştirmeye müsait bir bölge olmasa da çok değişik çalışmalarla bazı gereksinimlerin karşılanacağı kanaatindeyim. Devletimizin uhdesinde bulunan bazı hazine arazileri genişletilmesi sağlanarak, yeni şekil ve halleriyle, vatandaşlarımızın gereksinmelerine uygun “Gedik Pazaryeri” hizmete sunulabilir.

Bağı ve bostanından başka bir geliri olmayan köylü vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla ürünlerini zevkle pazarlar. Ayrıca her an tehlike arz eden araç park sorunu da böylelikle ortadan kalkmış olur. Belen bizim ve hepimizin! Siyasi düşünce dışına çıkarak Belen’i Belen’li gözüyle görüp ona göre çalışmaların yapılmasını arzu ediyorum. Tüm Belen Polis teşkilatına, Belediye ilgililerine, Pazar Gedik mıntıkasında yaptıkları zor görevden ötürü başarılar diliyorum.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here