Başsavcı Akın: “İvmeyi Yükselterek İlerlemeliyiz”

0
318

Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Akın, 2016 Faaliyet Raporunu Basına Aktardı: “İvmeyi Yükselterek İlerlemeliyiz”

İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, İskenderun, Dörtyol, Erzin, adliyelerinde faaliyet gösteren mahkemelerin ve cumhuriyet başsavcılıklarının 2016 yılına ait faaliyet raporu hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Adalet Komisyonu Başkanı Hakim Salih Doğan’ın da hazır bulunduğu toplantıya İskenderun’da görev yapan basın mensupları katıldı.

İlk olarak toplantının amacını anlatan Başsavcı Abdülkadir Akın; “Basın mensuplarını bilgilendirme toplantımızın gayesi İskenderun, Dörtyol, Erzin, adliyelerinde faaliyet gösteren mahkemelerin ve cumhuriyet başsavcılıklarının 2016 yılına ait faaliyet raporu hakkında bilgilendirme ve bir farkındalık yaratmak. Buna ilişkin faaliyet raporumuzu biz geçen ay Adalet Bakanlığına gönderdik. Strateji Daire Başkanlığı raporumuzu onaylayıp yayınlanmasını bildirdi. Matbaadan basıp siz değerli basın mensuplarına da sunuyoruz. Bu raporun bir sureti de iskenderunadalet.gov.tr uzantılı internet sitemizde bir yıl boyunca yayınlanacak.

Bu faaliyet raporu 5018 sayılı mali yönetim ve kontrol kanunu gereğince hazırlanmış ve yine bu kanuna dayanılarak Adalet Bakanlığına Strateji Daire Başkanlığınca hazırlanan kamu idarelerince hazırlanacak faaliyet raporu ve yine aynı mevaddan yayınlanan 168 nolu genelge uyarınca düzenlendi” dedi.

Bir yıl içerisinde cumhuriyet başsavcılıklarına ve mahkemelere gelen iş sayısı, yıl içerisinde çıkarılan iş durumu, teraküm olup olmadığı, yine adliyede hangi projenin uygulandığı, projelerde bir aksaklık olup olmadığının listelendiği raporda, biriken mahkemelerdeki sebeplerin irdelenerek buna ilişkin istatistiklerin net bir şekilde veri olarak verildiğini kaydeden Başsavcı Akın; “Buradaki amaç kamuoyunun merak ettiğinde mahkemelerin ve savcılıkların ne şekilde çalıştığını, bir sıkıntı olup olmadığını, burada hem öğrenebilmek bu vesileyle de denetim yapabilmek. Hepimiz biliyoruz ki artık sadece idarenin kendi iç denetimi değil daha çok kamuoyu tarafından yapılan denetimler daha sağlıklı sonuçlar veriyor.

Aksi takdirde kurumlar gittikçe içine kapanmak suretiyle denetim dışına çıkabilmektedir. Bu anlamda ileri bir aşamada olunduğunu da söyleyebilirim. Adliye olarak iyi bir noktadayız. Özellikle 2016 yılı içerisinde 15 Temmuz itibariyle terör örgütüyle irtibatlı olan dört bini aşan hakim savcı ihracı sonrasında adliyemizde çok ciddi anlamda hakim ve savcı ihracı oldu. Ve yine buna paralel olarak personel ihracı gerçekleştirildi. Buna rağmen yeni gelen hakimlerimiz hemen adapte olarak dosyalarda herhangi bir teraküme yol açmadan önemli başarı sağladılar. Hepsine teşekkür ediyorum. Yeni gelmenin ilk sıkıntılarını aştıktan sonra 2017 yılını daha verimli geçireceklerine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Kendilerini her zaman eleştireceklerini de kaydeden Başsavcı Akın; “Kendimizi her zaman eleştireceğiz. Özellikle icra dairesinde şu anda bir birikme var. Oradaki sebep de Dijiturk avukatımızın aşağı yukarı 16-17 ildeki tüm borçlulara ait dosyaları burada açma isteği. Tüm bölgedeki dosyaları buraya getiriyor. Aynı gün 3000-4000 icra dosyayı açınca haliyle bir birikme oluyor bunu aşamadık. Önümüzdeki süreçte aşacağız.

Diğer mahkemelerde kesinlikle bir birikme, gecikme yok. Bunu sürekli kontrol ediyoruz. Yine adaletin etkin, verimli yürümesi için adalet bakanlığının önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde uygulamayı düşündüğü kısıtlı alan uygulaması icralarının birleştirilmesi, SEGBİS gibi projelerin hepsi adliyemizde bir fiil uygulanmakta ve sorunsuz bir şekilde uygulanmaya devam edilmektedir.

Yine Dörtyol adliyemizde de bu projelerin hepsi faal bir şekilde uygulanmakta ancak Erzin adliyemizin fiziki şartlarının yetersizliği nedeniyle orada bir kısım projelerimiz uygulanmamaktadır. Orada da yeni adliyenin yapılması için girişimlerimiz devam etmektedir. Gönderdiğimiz proje halen teknik daire başkanlığında incelenmekte. Umarım 2017 programına alınır, orada da güzel bir adliyeye kavuşmuş oluruz. Hatay bu anlamda adliye binası ve fiziki şartlar konusunda iyi bir ilimiz. İskenderun’da da durum çok iyi! Yeni yapılan cezaevlerinin, lojmanların fiziki yapısı iyi” şeklinde bilgiler verdi.

Desteklerinden ötürü basın mensuplarına teşekkür eden Akın; “Çalıştığım 2,5 yıllık süre içerisinde beni rahatsız eden, bu kadar da olur mu diyeceğimiz, yalan-yanlış haberlere rastlamadım. Bu da sizin iyi niyetiniz ve dürüstlüğünüzü gösteriyor. Teşekkür ediyorum. Umarım her sene geçmiş yılın üzerine bir şeyler katarak ilerleriz. Geriye düşersek bizi sorgulayacaksınız. Buradaki başarısızlığımız yargıya olan güveni zedeleyecektir. Bu nedenle ivmeyi yükselterek ilerlememiz çok önemli” şeklinde sözlerini tamamladı. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here