Bakan Pakdemirli; “Tarım Paydaşları Hızlı Bir Şekilde Aşılanmaya Başlanacak”

0
33

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli Hatay’da…

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere ilimize gelen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Hatay Valisi Rahmi Doğan ve Hatay Milletvekilleri ile birlikte ziyaret ve incelemelerde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Hüseyin Yayman, Abdulkadir Özel, Hüseyin Şanverdi, Sabahat Özgürsoy Çelik, Lütfi Kaşıkçı, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Reyhanlı Belediye Başkanı İbrahim Hacıoğlu, Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın ve ilgili kurum müdürleri tarafından Hatay Havaalanında karşılandı.

İlk olarak Amik Ovasında buğday hasadına katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, burada gerçekleştirdiği basın açıklamasında; “Yaptığımız doğru işler sayesinde Türkiye’de ilk defa bu yıl ekilen alanlarda azalış yok, artış var. Tabii ki yakın zamanda biliyorsunuz, buğdayda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan fiyat açıkladı. Buğdayda 2 bin 250 lira, arpada da 1750 lira ve dekarda da 275 liraya varan destekleri alıyor çiftçimiz. Bugün çiftçimiz, üreticimiz bundan memnundur. İnşallah onları da sürekli olarak memnun etmeye devam edeceğiz.

Bugün itibarıyla borsada normalin üzerinde fiyat oluşumları görüyoruz, bu fiyatların gerçekçi fiyatlar olmadığını da ifade etmek isterim. Toprak Mahsulleri Ofisimiz (TMO) hiçbir kar amacı gütmeden başa başfiyatlarla hasat sonu fiyatını yakın zamanda açıklıyor olacaktır. Bu sene yağışlarda yüzde 25’in ötesinde bir azalma var ancak Amik Ovası’nda ve Hatay’da en önemli avantajımız, son üç yılda Devlet Su İşleri olarak yaptığımız 1,5 milyar liranın üzerindeki yatırım oldu. İki tane barajı tamamladık, inşallah sulamaları da hızlı bir şekilde tamamlayarak suya hasret kalan, henüz suya ulaşamayan çiftçilerimize de en kısa zamanda suyu ulaştırıyor olacağız. TARSİM bizim çiftçimizin dostudur. Çiftçimizi kötü günde koruyan, kollayan bir mekanizmadır. TARSİM’i tekrar çiftçilerimize hatırlatıp bu konudaki kullanım alışkanlıklarımızı mutlaka arttırıyor olmamız lazım diye düşünüyorum” dedi.

Tarım işçilerinin aşılanması konusuna da değinen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Tarım işçilerimizin ve tarımın paydaşlarının, yani hem kamu hem de özel sektörün, hızlı bir biçimde Sağlık Bakanlığımızla koordineli bir şekilde kademeli olarak aşılanmasına başlanacaktır. Bundan dolayı da tabi ki bildiğiniz gibi pandeminin başından beri biz özellikle mevsimlik işçiler ve tarımın paydaşlarının mobilitesini koruduk ve korumaya gayret ettik ki bu sebeple de tarım geçen yıl tüm sektörlerin üzerinde büyüyerek neredeyse yüzde 5’e varan büyümeyle Türk ekonomisine çok büyük bir katkı sağlamıştır.

Bu sebeple bizim için yine öncelik olan özellikle mobilitenin arttığı bu dönemde tarım işçilerimizin de mevsimlik işçilerimizin de aşılanıyor olması son derece önemli. Buradan Sağlık Bakanımıza da teşekkür ediyoruz. Tarım paydaşları hem kamu hem özel sektör hem veterinerlerimiz tüm sektör paydaşlarımızın da hızlı bir şekilde aşılanması başlanmaktadır. Bunlar da kademeli olarak yapılacaktır” dedi.

İkinci ziyaretini Kırıkhan ilçemizde bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububat deposuna gerçekleştirerek yetkililerden bilgi alan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli bir sonraki ziyaretini ise Reyhanlı barajı takviye tesisleri şantiyesine gerçekleştirdi. Bakan Pakdemirli, burada yaptığı incelemeler sonrasında yürütülen çalışmalar hakkında Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız’dan bilgiler aldı.

Şantiye ziyaretinin ardından, geçtiğimiz yıl Belen ilçemizde çıkan yangınlarda zarar gören Petek Sitesi evlerinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli; “Anayasayla ormanlarımız koruma altındadır. Herhangi bir ormanımız yansa dahi tekrar ağaçlandırılmak zorundadır, ormanlık alanların azaltılamayacağı anayasanın 169. Maddesi ile güvence altına almıştır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, düzenlediği basın açıklamasının ardından Valiliğimiz koordinesinde alımı gerçekleştirilen, orman ve kırsal alan yangınlarına ilk müdahalelerde kullanılması amacıyla bölgedeki mahalle muhtarlıklarına 30 adet su tankerinin teslimi için düzenlenen törene katıldı.

Törenin ardından geçtiğimiz yıl yaşanan yangınların ve yangın söndürme çalışmalarının sergilendiği fotoğraf sergisini gezen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli sonrasında yanan alanları ağaçlandırmak için oluşturulan Orman Dikim Sahalarında incelemelerde bulunarak fidan dikti.

Ardından Antakya Serinyol Yeraltı Barajı inşaatında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi alan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli bir sonraki ziyaretini Yayladağı ilçemize gerçekleştirerek burada devam eden çilek hasadına katıldı. Çilek hasadı yapan üreticilere bereketli bir hasat dönemi geçirmelerini dileyen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli; “Son 3 yılda çilek üretimimiz yaklaşık yüzde 40 arttı ve Türkiye genelinde 550 bin ton çilek üretiyoruz. Türkiye bu konuda ihracatçı bir ülke haline geldi ve yaklaşık 25 bin ton kadar da ihracatımız var. Dünyanın en önemli çilek üreticileri arasına girdik” dedi.

Yayladağı ziyaretinin ardından Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Hatay Valisi Rahmi Doğan ve beriberindeki heyet ile birlikte Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleşen Ziraat Odaları ve Üretici Birlikleri Buluşma Toplantısına katıldı. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here