Aslan ‘Taçsız Kral’dır!

0
547

Sanat Yazısı

Değerli okurlarım, bu yaşımıza gelinceye kadar anılara dayanarak ihdas olunan önemli günlere hem tanık olduk ve hem de yaşadık. Kutlarken duygulandığımız, saygı duyduğumuz analar-babalar günü, Sevenler Gününü örnek olarak gösterebiliriz. 10 Ağustos Dünya Aslan Günü…

Bende hayvan sevgisi üst düzeyde ve spor yaptığım alanlarda karıncaları ezmemek için yolumu değiştiririm. Amacım onlara zarar vermemek… Belli yerlerde defalarca aslanlarla karşılaştık ya, sadece uzun-uzun bakıştık ama dokunamadım. İçimde bir uhde kaldı.

Herkesin gönlünde bir aslan yatar. Aslanın özelliklerine, neden kral denildiğine geçmeden önce, bugünü belirleyenlere şükranlarımı sunarım. Onlarda aslandır eminim! Ormanlarda aslandan başka güçlü hayvanlarda yaşar. Kaplan, gergedan, fil, boğa vs. bu hayvanlar çok güçlüdür ama kral aslandır. Neden sizce?

Çeşit-çeşit hem güzel ve hem de güçlü hayvanların yaşadığı ormanda bile kendisine “Kral” sıfatını almış olması tesadüf değildir. Çünkü aslanlar var oluşlarında cesaret ve ateşle doğarlar, gücün boyutlarından ya da statülerinden değil, kalpten geldiğini bilirler.

Aslanlar geniş ve güçlü pençeleriyle toprak zemine basışlarından, yürüyüşlerinden de ayırt edebilirsiniz. Kararlı, özgüvenli, başları yukarıda, karizmatik, dimdik… Kan bağı olan hemcinslerinin dışında en iyi anlaştıkları varlık insanlardır. Sanırım bu özelliklerinden dolayı da, iyi bir liderdir. Onun bakıcısı bile olsanız, oyunu kuralına göre oynamalısınız. Onu düşman kazanmak hiçbir canlıya hayır getirmez, gazabından korkulur.

Diğer hayvanlarda olmayan strateji konusu aslanda mevcuttur. Avlanırken fazla zaman kaybetmez. Onun avına kimse yaklaşamaz. O doyduktan sonra bırakır gider. Egosu güçlüdür fakat kırılgan değildir, diğerlerini kolayına ciddiye almaz. Bu nedenle de kolayına sinirlenmez. Zaten sinirlendiğinde pençe atmasına gerek yok, kükrese yeter. Ormanda yaprak bile kımıldamaz.

Sevgi dolu bir kalbi vardır, sorunsuz yaşamayı sever. Kendinden emindir, egosunun, gururunun sevgi gösterdiğinde zarar göreceği hissine kapılmaz. Aslanlar hemcinsleriyle ihtilafa düşse bile ve de üzülse bile belli etmez, sızlanmayı hiç sevmez. Aslanlar düştükleri gibi kalkarlar, egoları yerde kalmalarına izin vermez. Yaralansalar bile gizler ama o yarayla gurur duyarlar.

Yaşamın özünün mücadele olduğunu bildiğinden, aslan egosu ve konumu gereği avcıdır, savaşçıdır, güçlüdür. Böyle olmak zorundadır. Hayatımda erkek aslan gibi güzel, görkemli bir canlı görmedim. Eğer söylediğim vasıflara sahip bir aslanınız varsa cenneti dünyada yaşatır size. Hayatınızda bir aslana sahip olmanız ümidiyle…

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

 

Gönül Köşemden

Aslan Olmak Kolay Değildir!

Değerli okurlarım, bir sonra ki, “Dünya Aslan Günü”nü gören canlar sevinsin. Bu nedenle bildiklerimizi, duyduklarımızı hâsılı dağarcığımızda ne varsa dökelim ortaya. Hani aslanların egosu, özgüveni, karizması var dedik ya. Belki de bu nedenle olmalı, diğer yırtıcıların yavrularını yakalasa bile katiyen ona zarar vermez.

Avın kıt olduğu dönemde bile, leş yemez. Akarsuların diz boyuna kadar olan yerlerde timsah avlar. Zaten timsahlar bunu bildiklerinden sudan dışarı çıkamazlar. Aslan, kendi yavrularına özel ihtimam gösterir. Yakaladığı diğer hayvanların yavrularıyla müsait bir alanda kendi yavrularına eğitim verdirir. Anlattıklarımı ve anlatacaklarımı belgesellerde izlemiştim. Yani varsayım değil tamamen gerçek.

Aslan bir zebra yavrusunu yakalamıştı ve onunla oyun oynuyordu. Ana zebra ise, yaklaşık yüz metre ilerde çok üzgün ve endişeli bir şekilde onları izliyordu. Son anda aslan ana zebrayı fark etti. Sol pençesi yavrunun üzerinde olduğu halde ana zebrayla göz göze geldi ve pençesini yavrunun üzerinden kaldırarak gitmesine izin verdi.

Egosundan, karizmasından ve korkusuzluğundan olmalı ki, aslanlar avını yakalarken ve mideye indirirken, uyurken ya da dinlenirken korku hissetmeyen yegâne canlıdır. Artık o kadar olsun…

Aslan kral değildir… Kral olan aslandır. Aslan kral olmasıyla birlikte, bir sembol olduğunu söylemeye gerek duymuyorum ama bir örnek verebilirim. Eşinize dostunuza “Aslan gibisin” dediğinizde büyük bir iltifatta bulunmuş oluyorsunuz. Eşeksin dediğinizde belki de mahkemelik olursunuz.

İkisi de hayvan ama birisi “Taçsız Kral” değil mi?

Aslan bir açık ova sakinidir. Derisinde benek veya çizgi cinsinden belirtiler yoksa da, yine de kamuflajlıdırlar. Aslanın karın bölümü sırtından daha açık renklidir. En çığ ışıklar yukarıdan gelerek sırtın rengini açmakta, buna mukabil alt yüzü gölgeye boğarak onun üst ve alt yüzlerini ayırt edilemez hale getirmektedir. Böylece aslan hareketsiz durduğu takdirde, bazı ışıklarda silueti yassılaşmış olmakta ve adeta gözden silinmektedir.

Cenab-ı Allah bizleri insan yaratmış ve her türlü teknolojiyi hizmetimize sunmuştur. İnsanlar dünyaya geldiklerinde tamamen korumasızdır. Yıllarca böyle devam eder. Yani korunmaya kollanmaya muhtaçtırlar.

Örneğin, bir aslan yavrusu bir yaşını geçtiğinde o artık genç bir aslandır. Kendini koruyacağı gibi, avlanmalarda ailesine de yardımcı olur. Aslanlarda aile yaşamı gelişmiştir. Toplu halde yaşarlar ve mutlaka ailede iki erkek aslan bulunur. “10 Ağustos Dünya Aslan Günü” hepinize kutlu olsun. Hepinize aslanca bir yaşam ve aslanca dostluklar dilerim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Günün Nabzı

Renk ve Uyum

Hayvanların renk ve biçim bakımından yaşadıkları yere uymalarına “Uyum” denir. Böylece hayvanlar hem düşmanlarından korunmuş, hem de görünmeden avlarına yaklaşmış olurlar. Örneğin, hareket etmese, yerdeki otların rengiyle hemen-hemen aynı renkte olan bir aslanı fark etmek zordur. Hayvanların bu özelliği göz önünde bulundurularak askerlerin elbiseleri ve savaş araçları alacalı renklere boyanarak tabiata uydurulur.

Günün Sözü

Aslanın Krallığı Asaletindendir

Öcal’dan İnciler

Aslanların Kükremesi Yeter!

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here